Pentru acest capat de acuzare, el risca pedeapsa cu moartea, dar procurorii au hotarat sa nu o ceara, a precizat John Haberland, purtaroul de cuvant al jurisdictiei militare din regiunea Washington.

El a adaugat ca tanarul soldat, in varsta de 23 de ani, risca pedeapsa cu inchisoarea pe viata.

Tanarul analist de informatii in Irak este suspectat ca a furnizat WikiLeaks, care ulterior le-a facut publice, documente militare americane asupra razboaielor din Irak si Afganistan, dar si mii de telegrame diplomatice ale Departamentului de Stat.

Soldatul "a accesat un program al sistemului informatic al Guvernului, cu scopul de a consulta informatii confidentiale", a declarat Haberland. Ulterior, el le-a "descarcat ilegal, stocat si transmis in vederea unei difuzari publice si unei utilizari de catre inamic", a enumerat acesta.

Tanarul soldat este, in prezent, singura persoana din lume inculpata pentru scurgeri de informatii orchestrate de WikiLeaks.

Fondatorul WikiLeaks, australianul Julian Assange, este, la randul sau, subiectul unui mandat de extradare din Marea Britanie catre Suedia, unde politia vrea sa il interogheze intr-un caz de hartuire sexuala.

"Daca justitia esueaza, CIA il omoara pe Assange"

Aceasta este teoria lui Paul Craig Roberts, un fost secretar adjunct al Trezoreriei pentru Administratia Reagan, care sustine ca daca justitia nu va putea sa il pedepseasca pe Julian Assange, atunci, fondatorul Wikileaks va fi asasinat de CIA.

 “Assange este cu adevarat o amenintare. Nu doar pentru guvernul american, ci si pentru cel britanic. Asa ca se depun foarte multe eforturi pentru a-l pune la pamant, pentru a-l face sa taca. Dupa parerea mea, daca justitia nu va reusi sa il puna dupa dupa gratii - desi guvernul american incearca asta din rasputeri - Assange va fi asasinat de o echipa a CIA-ului. E un lucru obisnuit pentru CIA sa faca asta. Nu e ceva iesit din comun. Congresul a avut multe intrevederi pe aceasta tema in anii '70, si se pare ca CIA-ul asasina oamenii care le stateau in cale chiar si atunci", a declarat Roberts.

Citeste si:

WikiLeaks, Internetul si Uniunea Europeana, pe lista nominalizatilor la Premiul Nobel pentru Pace
A tradat secretul bancar elvetian si acum ofera WikiLeaks date despre evazionisti!