Odata realizat, ar urma sa reduca din dependenta de gazele rusesti. Doua mii de kilometri de conducte vor avea, initial, o capacitate de transfer de 16 milliarde de metri cubi pe an.

Pana in 2026 insa, cantitatea se va dubla. Inaugurarea santierului vine la 3 luni dupa ce Moscova a abandonat proiectul ruso-italian concurent, South Stream.

In decembrie, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat in mod neasteptat ca Rusia renunta la proiectul South Stream, in valoare de 40 de miliarde de dolari, prin care urma sa fie aprovizionat cu gaze sudul Europei, ocolind Ucraina, din cauza obiectiilor autoritatilor UE. In schimb, Putin a spus ca Rusia prefera Turcia ca partanera, pentru o ruta alternativa de gaze.

Dupa renuntarea la South Stream, tarile europene discuta mai multe alternative prin care sa reduca dependenta de Rusia.

Ungaria a anuntat ca vrea sa negocieze cu Grecia, Macedonia si Serbia crearea infrastructurii pentru aprovizionarea cu gaze turcesti prin intermediul Turciei, care, potrivit ministrului de Externe Peter Szijjarto, va avea un rol strategic dupa ce Moscova a abandonat proiectul South Stream.

Szijjarto s declarat, dupa discutii la Ankara cu premierul turc Ahmet Davutoglu, ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu si ministrul Energiei Taner Yildiz, ca autoritatile Rusiei si Turciei discuta despre transportul gazelor destinate initial conductei South Stream, relateaza portfolio.hu.

In acelasi timp, la nivelui UE se discuta despre o crearea unei Uniuni Energetice prin care blocul comunitar si-ar putea diversifica sursele si rutele de aprovizionare si ar capata independenta energetica.