Probabil ca actiunile unora dintre banci vor fi nationalizate”, a spus Papandreou, dupa summitul liderilor europeni, dupa mai bine de 10 ore de discutii. “Dupa restructurare, actiunile vor fi din nou disponibile pe piata”, a explicat premierul de la Atena.

Papandreou nu a oferit alte detalii legate de numele bancilor care vor fi nationalizate sau despre volumul de actiuni pe care statul le va cumpara.

Liderii Uniunii Europene au semnat, miercuri seara un acord intre zona euro si bancile care crediteaza Grecia, pentru a sterge jumatate din datoria pe care o are tara.

Efortul bancilor "reprezinta 100 de miliarde de euro", a spus presedintele francez Nicolas Sarkozy la incheierea summitului european care a durat zece ore si a condus la un vast acord global pentru rezolvarea crizei datoriilor.

"Creditorii privati vor face un efort voluntar de 50%", ceea ce va permite Greciei sa evite intrarea in incapacitate de plata, a explicat presedintele francez.

Acordul final include, totdata, si consolidarea Fondului de Salvare Financiara (FESF) si un program de recapitalizare a bancilor pentru a le permite acestora sa isi amortizeze pierderile din datoria greaca. Premierul grec a declarat, imediat dupa summit, ca pentru Grecia a inceput "o noua era".

Citeste si:

Grecia a fost iertata: datoriile elene, reduse cu 100 miliarde de euro. VIDEO

O descendenta a celei mai bogate dinastii din Grecia traieste drama propriei tari. Se imbraca de la gunoi si mananca la cantina sociala