Ceremonia de inaugurare, care a reunit majoritatea elitei politice a Turciei, s-a derulat in pofida socului provocat luni de asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara.

Turcia a inaugurat inca din luna octombrie 2013 tunelul feroviar Marmaray, prima legatura feroviara dintre malurile european si asiatic ale Istanbulului. Insa, noul tunel rutier Avrasya (Eurasia) este primul care permite sa mergi cu propriul autovehicul pe sub Bosfor, in ideea de a decongestiona traficul intr-un oras cu 18 milioane de locuitori.

Recep Tayyip Erdogan a dezvaluit ca, pana la finele acestui an, o calatorie prin noul tunel va costa 15 lire (aproximativ patru euro), iar toate veniturile vor ajunge la familiile victimelor loviturii de stat si celor care au ajutat la esuarea acestei lovituri.

Cu o lungime de 5,4 kilometri, dintre care un tronson de 3,4 kilometri sub Bosfor, tunelul Avrasya (Eurasia) va permite reducerea duratei unei calatorii intre Europa si Asia la 15 minute, de la aproximativ doua ore in prezent, a declarat ministrul turc al Transporturilor, Ahmet Arslan, care preconizeaza ca intre 120.000 si 130.000 de vehicule vor trece zilnic prin noul tunel.

Realizat de un consortiu compus din grupul turc Yapi Merkezi si cel sud-coreean SK Group, proiectul a necesitat o investitie de 1,245 miliarde de dolari, suma care include un imprumut de 960 milioane de dolari. Tunelul are doua etaje si, potrivit constructorilor, terenul excavat ar umple 788 de piscine olimpice, cimentul folosit ar umple 18 stadioane in timp ce cantitatea de fier utilizata ar permite constructia unui numar de zece turnuri Eiffel.

Ministrul turc al Transporturilor, Ahmet Arslan, a declarat ca a fost o provocare uriasa sa construiesti un tunel la o adancime de 106 metri sub fundul marii, dar a subliniat ca autoritatile turce au de gand sa faca un al treilea tunel pe sub Bosfor, care va avea trei etaje si va fi utilizat atat pentru traficul rutier, cat si feroviar.

La randul sau, presedintele Erdogan si-a anuntat intentia de a construi o "Noua Turcie", cu infrastructura moderna, pana in anul 2023, cand se aniverseaza 100 de ani de la fondarea statului modern turc de catre Mustafa Kemal Ataturk. Printre proiectele avute in vedere de Erdogan se numara un prim pod peste stramtoarea Dardanele, un canal navigabil paralel cu Bosforul si un al treilea aeroport gigantic in Istanbul.

Erdogan a promis ca ambitiile sale nu vor fi afectate de tentativa esuata de puci din 15 iulie si atacurile teroriste care au lovit Turcia in ultimul an. La doar o luna dupa tentativa de puci, presedintele Erdogan a inaugurat cel de al treilea pod peste Bosfor, denumit Yavuz Sultan Selim, dupa numele unui sultan turc care a cucerit o mare parte din Orientul Mijlociu in doar opt ani.