Industria a fost afectată de două ori, în urma declinului semnificativ al comenzilor de export şi al lipsei forţei de muncă, ca efect al pandemiei.

Exporturile de diamante şlefuite şi polizate au scăzut în iulie cu 39%, faţă de perioada similară din 2019, la 918,4 milioane de dolari, în timp ce în perioada aprilie-iulie 2020, aceste exporturile au înregistrat un declin de 46,5%, la 2,7 miliarde de dolari, a informat GJEPC, potrivit Agerpres.

Mii de muncitori care se ocupau de polizarea diamantelor s-au întors la casele lor după ce Guvernul indian a impus măsuri de izolare pe plan naţional, la finalul lunii martie, şi mulţi dintre ei încă nu s-au reîntors, a explicat Colin Shah, preşedintele GJEPC. Acesta a adăugat: "Astăzi, există suficient de lucru, dar nu avem suficientă forţă de muncă".

În urma scăderii exporturilor de diamante şlefuite şi polizate, au fost reduse şi importurile de diamante brute, care în perioada aprilie-iulie 2020 au scăzut cu 82%, la 712,6 milioane de dolari, a precizat Consiliul de promovare a exporturilor de pietre preţioase şi bijuterii.

Pe plan global, cererea de diamante a scăzut semnificativ în timpul pandemiei, iar preţurile s-au redus.