Cancelarul german, Angela Merkel, va face tot posibilul sa previna un Grexit, parand insa cea mai convinsa deocamdata, sustine o sursa.

Orice varianta e luata in calcul de Berlin, pentru a trage Grecia de pe marginea prapastiei si de a o pastra printre cele 19 state euro, a adaugat sursa respectiva.

Cativa creditori sunt dispusi sa arate Greciei mai multa flexibilitate in negocieri pentru a preveni renuntarea statului la moneda euro, a declarat o a doua sursa.

"Din tot ce am vazut noi, Grecia nu va fi lasata sa iasa din zona euro", a spus la randul sau, vineri, Stephen Macklow-Smith, sef al JPMorgan Asset Management in Londra, intr-un interviu acordat Bloomberg. 

La randul sau, presedintele BCE exclude iesirea Greciei din zona euro. El a respins sambata speculatiile privind Grexitul si a reiterat ca introducerea monedei unice europene a fost o decizie irevocabila, iar investitorii nu au motiv sa parieze impotriva acesteia. 

El si-a sustinut punctul de vedere exprimat in urma cu trei ani, potrivit caruia statele din regiunea euro nu se vor intoarce la monedele nationale, relateaza Wall Street Journal. 

"Nu exista intoarcere la lira, drahma sau orice alta moneda. Este inutil sa pariezi impotriva euro. Este inutil sa vinzi euro anticipand ca se va deprecia", a afirmat seful BCE in august 2012. 

Sambata, Draghi a declarat ca astazi ar face "exact aceleasi afirmatii".  Draghi a refuzat sa comenteze in privinta reactiei BCE in cazul falimentului Greciei, spunand ca nu doreste sa se gandeasca la un asemenea scenariu.  "Cu totii vrem ca Grecia sa reuseasca. Solutia este in mainile guvernului elen", a spus Draghi.

Temerile in pietele internationale privind un eventual esec al Greciei de a ajunge la un acord cu partenerii internationali pentru continuarea programului de reforme si accesarea de noi fonduri din imprumutul de 240 miliarde de euro semnat in 2010 cu UE, FMI si BCE sunt tot mai accentuate.

Grecia a reluat sambata discutiile tehnice cu principalii creditori externi pe tema reformelor pe care statul elen trebuie sa le implementeze pentru a putea accesa noile fonduri. Statul mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar, insa creditorii tarii au conditionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, reforme pe care guvernul condus de Alexis Tsipras refuza sa le implementeze pentru a nu impovara si mai mult populatia. 

Desi mai multi oficiali eleni au avertizat in ultimele saptamani ca Grecia ar putea ramane in scurt timp fara lichiditati pentru onorarea obligatiilor financiare, negocierile pe tema programului extern de asistenta financiara se desfasoara intr-un ritm incet. Sunt si ministri de Finante din zona euro care si-au exprimat frustrarea in legatura cu stadiul discutiilor. 

Un oficial al FMI a declarat vineri ca negocierile dintre creditori si Grecia ar putea sa mai dureze cateva saptamani, in pofida cererilor Greciei de a ajunge la un acord cat mai curand pentru a-si putea plati datoriile scadente in iunie.

Ministrii de finante din zona euro se vor intalni, pentru a discuta situatia Greciei, pe 24 aprilie, la Riga.

Acestia au inceput deja de saptamana aceasta sa vorbeasca in mod deschis despre posibilitatea de a nu ajunge la un acord cu guvernul de la Atena, in legatura cu reformele pe care acesta sa le implementeze.

Esuarea negocierilor ar putea duce la intrarea in incapacitate de plata a tarii si chiar la iesirea din zona euro.

Grecia, care trebuie sa ramburseze in mai datorii catre FMI in valoare de peste 900 milioane de euro, a incercat fara succes in aprilie sa obtina amanarea platiilor.

Grecia ar fi batut palma cu Rusia 

Prim-ministrul elen, Alexis Tsipras, s-a intalnit cu presedintele rus Vladimir Putin, la Moscova, la inceputul acestei luni. Grecia si-a manifestat atunci dorinta de a sprijini planul Kremlinului, de a construi o noua conducta prin Turcia, cunoscuta sub numele de "Turkish Stream", care ar urma sa fie operationala din 2019 si care va trece prin Turcia si Grecia spre Europa.

S-a lasat astfel loc speculatiilor potrivit carora Atena va primi in schimb un avans pentru taxele de tranzit. Ar fi vorba despre o plata in jur de 3 - 5 miliarde de euro, ce ar urma sa fie semnata marti, a notat sambata cotidianul german Der Spiegel. Kremlinul a negat insa aceasta teorie, potrivit Interfax, care l-a citat pe Dmitry Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui Putin.