Ministrul elen de Finante, Yannis Stournaras, a declarat ca departamentul de relatii financiare internationale a primit lista de la Ministerul de Finante din Franta, iar datele vor fi trimise direct procuraturii financiare.

Agentia de presa Athens news Agency a relatat ca trei oficiali eleni s-au deplasat la Paris pentru a obtine aceasta lista. Documentul controversat contine numele a peste 2.000 de persoae cu conturi la divizia bancii britanice HSBC din Elvetia si in ultimele luni a fost obiectul unor dezbateri aprinse in Grecia.

Initial, justitia franceza a confiscat datele de la domiciliul unui fost angajat al HSBC din Elvetia. Lista a fost trimisa Greciei in 2010, de catre actualul director general al FMI, Christine Lagarde, pe atunci ministru de Finante al Frantei.
Autoritatile elene au sustinut atunci ca datele au fost obtinute ilegal si nu pot fi folosite in lupta de combatere a evaziunii fiscale, problema cronica a tarii.

In urma nemultumirii publice din Grecia, guvernul a decis sa procure aceaste date, dar autoritatile au sustinut apoi ca au pierdut lista si i-au cerut lui Stournaras sa o ceara din nou Frantei.

La inceputul lunii noiembrie, jurnalistul elen Costas Vaxemanis, care a publicat numele care figureaza pe lista, a fost judecat pentru violarea datelor personale, dar a fost achitat.

Jurnalistul a fost sustinut in Grecia si strainatate de numeroase organizatii neguvernamentale, pentru protejarea drepturilor omului si a libertatii presei. Procuratura din Atena a facut apel la inceputul lunii decembrie, impotriva achitarii jurnalistului.