Euler Hermes, unitate a gigantului german Allianz, a luat decizia in urma cresterii semnificative a riscurilor asociate exportului catre Grecia, se arata intr-un comunicat transmis de compania de asigurare.

Totusi, scenariul de baza al Euler Hermes este ca Grecia va ramane in zona euro, a precizat compania.

"Vom acoperi livrarile aflate in derulare, cat si tranzactiile comerciale interne", a declarat pentru Bloomberg purtatorul de cuvant al Euler Hermes, Bettina Sattler, precizand ca nu vor fi acoperite viitoarele contracte de export catre Grecia.

Lipsa politelor de asigurare pentru plata exporturilor, care garanteaza achitarea facturilor catre companiile exporatoare in cazul default-ului unui importator, creste posibilitatea ca grecii si firmele elene sa nu mai aiba acces la anumite bunuri si marfuri.

Compania austriaca OeKB Versicherung a anuntat marti ca renunta la asigurarea noilor contracte de export catre Grecia, iar grupul francez Coface a afirmat ca acopera doar "cele mai sanatoase companii elene".

Grecii ies din nou la vot pe 17 iunie, dupa ce alegerile din 6 mai nu au rezultat in stabilirea unei coalitii de guvernare. Partidele care se opun masurilor de austeritate convenite in acordul de finantare externa cu UE si FMI au marcat atunci o victorie importanta, iar rezultatul scrutinului din iunie este greu de anticipat.

Nerespectarea masurilor de austeritate ar conduce, cel mai probabil, la falimentul Greciei si iesirea tarii din zona euro, cu consecinte catastrofale pentru economia locala si sistemul financiar mondial.

Companiile de asigurare a creditului comercial Atradius (Olanda, controlat de Grupo Catalana Occidente) si Sace (Italia) au anuntat recent ca vor continua sa acopere "riscuri rezonabile" pentru noile livrari catre Grecia, insa monitorizeaza atent evenimentele din tara.