Profitul net al Institutului pentru Lucrari Religioase, numele formal al bancii infiintate in 1887, a scazut de la 86,6 milioane de euro in 2012 la 2,9 milioane de euro anul trecut. 

"Cu sprijinul Sfantului Parinte si al Consiliului Cardinalilor, formam structuri mai simple si mai eficiente pentru a servi misiunea Bisericii Catolice", a declarat cardinalul George Pell. 

Francis a incercat sa imbunatateasca transparenta si respectarea regulilor la Banca Vaticanului. In cel mai recent scandal care a afectat imaginea bancii, un prelat a fost arestat in Italia sub acuzatii de frauda. 

Papa s-a bazat pe presedintele bancii, Ernst von Freyberg, un membru al Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfantului Ioan de Ierusalim, de Rodos si de Malta, organizatie cu originile in stravechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri, pentru a verifica situatia conturilor si activelor bancii. Von Freyberg a fost numit in fruntea institutiei anul trecut de predecesorul lui Francisc, Benedict al XVI-lea. 

Declinul puternic al profitului este datorat in parte unei pierderi de 16,5 milioane de euro din activitati de trading, legata de variatiile in valoarea rezervelor de aur ale bancii. Castigul din trading s-a situat la 51,1 milioane de euro anul trecut.  Banca a blocat conturile a 1.329 de persoane si 762 de clienti institutionali in 2013.

Banca Vaticanului a fost acuzata ca a facilitat spalarea de bani, precum si de lipsa unor controle interne, pentru ca a permis unor persoane fara legatura cu Bicserica Catolica sa detina conturi la institutia financiara.