Programul de austeritate este o conditie prealabila primirii unui pachet de aistenta financiara din partea Uniunii Europene (UE) si a Fondului Monetar International (FMI), in curs de elaborare.

Valoarea programului se va situa la 85 de miliarde de euro, iar o parte din fonduri vor servi direct la recapitalizarea bancilor cu probleme, potrivit presei irlandeze. Cuantumul echivaleaza cu 20.000 de euro pentru fiecare irlandez, a calculat The Irish Sun.

"Ajutorul acordat Irlandei este conditionat de luarea unor masuri pentru stabilizarea finantelor publice", a afirmat cancelarul german, Angela Merkel.

Presa locala apreciaza ca indemnizatiile de somaj se vor reduce cu 5%, iar 25.000 de locuri de munca din administratia publica vor fi desfiintate. Salariul minim va fi, de asemenea, diminuat cu 12%. Totodata, guvernul va mari impozitul pe venit si va introduce noi taxe.

Peste criza economica din Irlanda s-a suprapus si o criza politica. Astfel, premierul Brian Cowen a fost fortat luni sa anunte alegeri legislative anticipate pentru anul viitor, confruntat cu riscul prabusirii coalitiei de guvernare. El spera ca astfel va castiga timp pentru a permite votarea bugetului de austeritate, care va fi prezentat pe 7 decembrie si supus votului deputatilor la inceputul lui 2011. Opozitia ii cere, insa, demisia.