20.05 "Astazi, vreau ca toate cartile sa fie pe masa", pentru a "opri jocul de poker politic", a spus Tusk, subliniind ca vrea sa evite "cel mai rau scenariu, care inseamna un "Grexident" (noul termen care desemneaza o iesire accidentala a Greciei din zona euro) incontrolabil si haotic".  Presedintele Consiliului European a facut aceste declaratii dupa o intrevedere avuta cu premierul grec Alexis Tsipras.

Ministrii de finante din zona euro nu au ajuns luni la un acord referitor la Grecia, inaintea summitului extraordinar prevazut in cursul serii la Bruxelles. " Propunerile Atenei sunt o baza buna pentru a reincepe negocierile", a spus presedintele Eurogrup. O noua intalnire va avea loc spre sfarsitul saptamanii.

16.11 "Da, au fost doua versiuni de documente cu propuneri, una venita noaptea trecuta si una astazi dimineata. Dar au fost aproape similare, asa ca nu e o problema", a declarat Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogroup.

16:00 In mare propunerile grecilor au fost cuprinzatoare , dar trebuie sa verificam exact, a spus Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogroup. Putem resuscita discutiile acum.

15:58 Euro-summitul de luni seara va avea loc. Un acord nu era obligatoriu luni, ne intalnim sa discutam deschis despre Grecia, ar fi spus surse din interior, potrivit the Guardian.

15:50 Vladis Dombrovskis, comisarul european responsabil pentru euro: "Propunerile Greciei sunt binevenite, un pas inainte, dar mai e de lucrat la ele impreuna cu creditorii. Eurogroup se va reuni saptamana aceasta. Avem nevoie de un acord in urmatoarele zile".

15:38 Intalnirea Eurogrupului s-a incheiat. Se pare ca exista "rupturi" in Troica, in urma fiascoului documentelor trimise gresit de Atena.

15:28  Sistemul bancar din Grecia nu se confrunta cu o amenintare iminenta la adresa stabilitatii sale, care sa necesite masuri din partea Guvernului, a declarat luni un oficial elen, transmite Reuters.  Autoritatile de la Atena colaboreaza indeaproape cu BCE, le-a declarat jurnalistilor oficialul prezent la summitul de la Bruxelles.

15:00 Oficiali UE sustin ca initial Grecia a trimis noaptea trecuta documente gresite, nu pe cele care contineau ultimele propuneri pentru creditori, evitand perspectivele unei intelegeri astazi.

Ministrul de finante din Austria, Schelling: '"Nu poti trimite propuneri la 2 noaptea si apoi sa ai pretentia sa se ia o decizie la pranz. Evident sunt masive probleme de comunicare in Grecia"

14:36 Mai multi ministri de finante din zona euro s-au declarat sceptici cu privire la ajungerea, luni, la un acord intre Grecia si negociatori, transmite AFP. 

''Am foarte putine sperante ca se va ajunge la un acord astazi", a declarat ministrul finlandez Alexander Stubb, inainte de a participa la reuniunea Eurogrupului care va preceda summitul sefilor de stat si de guvern din cele 19 state din zona euro. 

Irlandezul Michael Noonan a afirmat ca are ''foarte putine asteptari'' de la reuniunea de luni, explicand ca ''pregatirea acesteia nu a fost ideala''.

In opinia sa, este probabil ca ministrii de finante din zona euro sa se reintalneasca joi, inaintea summitului european din 25-26 iunie, de la Bruxelles. 

Luis De Guindos si Christine Lagarde

Ministrul spaniol de finante, Luis De Guindos, a apreciat ca "imposibila" ajungerea la un acord in aceasta zi. El a subliniat insa ca "ramane putin timp, totusi ramane".  "Fara baza de decizie", adica fara un acord prealabil intre Atena si cele trei institutii creditoare (FMI, BCE si CE), "summitul din aceasta seara nu va putea fi decat unul de consultare", a declarat, la Berlin, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert.

14.05 Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogroup, confirma pesimisul asupra situatiei. " Las in seama creditorilor Greciei decizia, dar propunerile Atenei au venit foarte tarziu. Este imposibil sa avem un acord final, vedem daca avem baza pentru discutii finale".

13.08 Surse din cadrul UE spun ca noile propuneri ale Greciei sunt o "baza buna pentru discutii", potrivit The Guardian.

13.00 Angela Merkel: "Mai avem cateva zile in care putem lua o decizie" 

Angela Merkel tocmai a punctat faptul ca s-ar putea sa mai dureze cateva zile pana cand se va ajunge la un acord cu Grecia. Intr-o conferinta la Magdeburg, Germania, cancelarul a avertizat ca liderii UE nu pot luat nicio decizie in aceasta seara la summit decat daca au o recomadare din partea creditorilor Atenei. "Mai sunt ceva zile, timp in care poate fi luata o decizie", a spus Merkel.

Angela Merkel

12.08 Alexis Tsipras a ajuns la Comisia Europena pentru a discuta cu Jean-Claude Juncker.

Tsipras catre presa: "Este timpul pentru o solutie substantiala si viabila care sa permita Greciei sa revina pe crestere in zona euro, cu justitie sociala".

El a reiterat totusi datele cheie ale unui eventual acord: fara excedent bugetar excesiv, fara taieri de pensii, fara cresterea pretului la electricitate, restabilirea normalitatii in privinta dreptului la munca.

Juncker, mult mai precaut, a declarat ca nu stie daca o intelegere este posibila astazi.

@enikos_en

11:54 Moody's: Bancile din Europa sunt mai bine pozitionate pentru a face fata unei iesiri a Greciei din zona euro  deoarece situatia lor financiara s-a imbunatatit in ultimii trei ani, in timp ce probabilitatea inghetarii pietelor de capital este mai redusa. Riscul restrictionarii lichiditatilor de pe piata s-a diminuat in urma redresarii graduale a economiei in regiune, fapt care a sporit increderea investitorilor.

Bancile din tarile de la periferia zonei euro, cum ar fi Cipru, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania, raman cele mai vulnerabile la problemele de finantare deoarece bilanturile lor sunt mai slabe, avertizeaza agentia. 

"Imbunatatirea conditiilor financiare pentru bancile din zona euro si stabilizarea mediului economic in regiune a facut bancile mai rezistente la socurile externe. Pentru creditorii de la periferia zonei euro, problemele cu care s-au confruntat in trecut afecteaza revenirea completa a stabilitatii lor financiare", considera analistul Sean Marion, de la Moody's, citat de Agerpres.

Statele care vor avea cel mai mult de suferit in cazul iesirii Greciei din zona euro. Impactul asupra Romaniei

11:52 Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, se confrunta cu o lupta dificila acasa, legata de compromisurile pe care vrea sa le faca pentru a satisface creditorii. Ministrul apararii si partener de coalitie, Panos Kammenos, nu este de acord cu cresterea de impozite pe insule grecesti. El se teme ca in cazul cresterii TVA cu 30% cei de pe insule se vor urca in "barca" si vor pleca spre Turcia, pietele locale se vor dizolva, iar insulele se vor inchide, noteaza The Guardian.

11.38 Creditorii Greciei au primit noile propuneri ale Atenei pentru a evita incapacitatea de plata, a afirmat Martin Selmayr, seful de cabinet al presedintelui Comisiei Europene, pe Twitter, cu doar cateva ore inainte de un summit crucial al zonei euro, potrivit AFP.

"Noua propunere greaca, primita de Juncker, Lagarde si Banca Centrala Europeana. O baza buna pentru a face progrese la summitul zonei euro", a anuntat Martin Selmayr, adaugand in germana ca procesul se face "cu forcepsul", transmite Agerpres.

11.13 Reuters: BCE majoreaza finantarea acordata bancilor elene.

Indicele DAX al Bursei de la Frankfurt era in aceasta dimineata in crestere cu 3.5%, cea mai buna zi din ultimii trei ani, dupa ce traderii au "imbratisat" optimismul privind o posibila intelegere de ultim moment intre Grecia si creditori. Si la Londra, indicele FTSE 100 a urcat cu 1.1%, la Paris, CAC a sarit cu 2.2%, in timp ce piata italiana a marcat un salt cu 1.8%.

Juncker si premierul Tsipras se vor intalni luni dimineata, la Bruxelles, inaintea summitului extraordinar, a anuntat duminica seara un diplomat european. Cei doi lideri au avut mai multe convorbiri telefonice in weekend .

Tsipras va participa la o reuniune convocata de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu presedintele CE, Jean-Claude Juncker, directoarea generala a Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, si liderul Eurogrupului (ministrii de finante din zona euro), Jeroen Dijsselbloem. 

Summitul prevazut pentru luni seara, la Bruxelles, este crucial pentru apropierea pozitiilor guvernului de la Atena si ale creditorilor internationali. 

In absenta unui acord pana la finalul lunii iunie, Atena ar putea ajunge in incapacitatea de a-i plati Fondului Monetar International (FMI) o transa de circa 1,5 miliarde de euro in cadrul unui contract de creditare. 

Efectele GREXIT, in Grecia si Europa: De la o recesiune fara precedent si o criza umanitara nemaivazuta din 45, la scenariul negru cu multe monede in paralel sau cel mai rasunator faliment din istoria capitalismului

Duminica, ministrul de stat in guvernul elen Nikos Pappas, unul dintre negociatorii Atenei in relatia cu creditorii internationali, a estimat ca o continuare a asistentei financiare din partea Fondului Monetar International pentru Grecia nu este de dorit. 

FMI a fost chemat in ajutorul Greciei la sfarsitul anului 2009 si s-a asociat cu Comisia Europeana si BCE pentru un plan de asistenta financiara pentru Atena, care este privata de acces la pietele de imprumut din cauza enormei sale datorii publice.

Peste 7.000 de persoane, potrivit politiei, s-au adunat duminica seara in centrul Atenei pentru a protesta fata de politica de austeritate, in ajunul summitului european de care depinde viitorul Greciei in zona euro, transmite AFP.

Manifestantii au primit vizita unor personalitati din cadrul partidului la putere Syriza, intr-o piata impodobita cu bannere pe care se putea citi: "Daca nu-i oprim (pe creditori), ei nu se vor opri", "Nu monedei euro" sau "Nu puteti santaja poporul, tara nu e de vanzare".  "In aceasta seara manifestam contra politicii de austeritate. Sprijinim guvernul ca sa obtina cel mai bun acord posibil pentru greci. Un acord care sa ne duca pe calea dezvoltarii economice si sa ne permita sa traim cu demnitate. Altfel, nu foloseste la nimic sa traim in Europa", a rezumat Panagiota Bleta, o scriitoare in varsta de 40 de ani. 

"Creditorii Greciei - UE, BCE, FMI - "imi omoara sperantele si visele si vreau ca prim-ministrul nostru sa stie ca suntem alaturi de el. In aceasta seara (duminica) si maine (luni), el , dar nu e singur, dansam impreuna cu el", a explicat Dimtra Skiahou (50 de ani), angajata in sectorul privat. 

"Nu mai rezistam in aceasta situatie. Nu doar din cauza violentei economice pe care (creditorii) ne-o administreaza, dar si a violentei psihologice la care ne supun", a adaugat ea. 

Costas, un pensionar, si-a manifestat convingerea ca "Tsipras nu va da inapoi, pentru ca altfel este decesul lui politic".

Miercuri, 7.000 de persoane au manifestat la Atena in sprijinul guvernului. A doua zi insa, aproape tot atatea s-au adunat, in fata cladirii parlamentului, pentru a cere ca guvernul Tsipras sa nu isi asume riscul iesirii din zona euro.  Alte manifestatii de sprijin in favoarea guvernului elen au avut loc la sfarsitul saptamanii in mai multe orase din Europa, ca Paris, Berlin, Roma, Bruxelles sau Amsterdam, in contextul in care luni seara, la Bruxelles, va avea loc un summit european exceptional, vazut ca singura posibilitate ca Grecia sa evite intrarea in incapacitate de plata la sfarsitul lunii.