Muntele Blencathra a fost scos la vanzare in mai. Proprietarul spera sa obtina astfel bani pentru a-si plati impozitele. Decizia lui i-a infuriat insa pe membrii comunitatii, care au decis sa formeze o organizatie si sa cumpere ei muntele.

Mike Alson, membru al asociatiei "Prietenii lui Blencathra"
"Este vorba despre spiritul comunitatii si faptul ca toata lumea vrea sa pastreze zona Lake District asa cum este ea si cum a fost de sute de ani."

Ca sa poata cumpara muntele, britanicii au apelat la o lege ale carei norme guverneaza tranzactiile proprietatilor incluse in patrimoniul unei comunitati. Apoi, i-au facut barbatului o oferta mai mica decat suma ceruta de acesta - 1,75 de milioane de lire sterline. Asa ca au fost refuzati.

Pe de alta parte, autoritatile locale spun ca nu pot interveni in aceasta tranzactie, daca nu le este solicitat ajutorul.

Gordon Nicholson, consilier local: "Daca asociatia "Prietenii lui Blencathra" erau nemultumita de aceasta vanzare, primul lucru pe care ar fi trebuit sa il faca ar fi fost sa vina la noi la usa. Si, pentru ca o astfel de situatie nu a mai existat niciodata, am putea sa mergem mai departe si sa vedem ce este de facut."

Nu toti localnicii sunt insa incantati de ideea de a scoate bani din buzunar, pentru a cumpara muntele.

Membrii asociatiei planuiesc acum sa il dea in judecata pe proprietar pentru a opri vanzarea.