Inditex a închis deja toate magazinele sale din Spania şi va contiuna să le plătească angajaţilor salariul normal până la data de 15 aprilie.

Însă, dacă starea de urgenţă în Spania va fi extinsă dincolo de data de 15 aprilie, Inditex SA ar putea să-i trimită în şomaj tehnic pe toţi angajaţii magazinelor din Spania, scrie Agerpres.

Un oficial de la Inditex care a dorit să îşi păstreze anonimatul a precizat că angajaţii care lucrează în logistică, centrele de servicii şi operaţiuni de producţie nu vor fi afectaţi.

Oficialul a adăugat că în prezent cea mai mare parte a personalului administrativ al companiei lucrează de acasă, iar cei din sectorul logistică lucrează mai puţine ore pentru a respecta recomandările privind menţinerea distanţei sociale.

Reuters subliniază că, dacă măsura se va confirma, aceasta ar fi una dintre cele mai importante decizii de recurgere la şomaj tehnic adoptate până acum în Europa în contextul pandemiei de coronavirus.

Constructorii auto Seat, Volkswagen şi Renault, precum şi lanţul de restaurante Burger King, se numără printre companiile care au trimis în şomaj tehnic mai multe mii de angajaţi din Spania. Compania aeriană Iberia a anunţat şi ea joi că va renunţa, temporar, la aproximativ 90% din personalul navigant, în condiţiile în care avioanele sunt blocate la sol.

Trimiterea masivă a angajaţilor în şomaj tehnic nu este limitată doar la Spania. Constructorul suedez de camioane Volvo a anunţat vineri că îi va trimite, temporar, pe toţi cei 20.000 de angajaţi ai săi din Suedia în şomaj tehnic.

Reţeaua de magazine din Spania este de departe cea mai importantă reţea pentru Inditex, fiind responsabilă pentru aproximativ o şesime din vânzările globale ale grupului. Inditex are aproximativ 175.000 de angajaţi la nivel mondial, inclusiv în China, Rusia şi SUA.

În România, la finele lui 2018, reţeaua Inditex era formată din 57 de magazine, cu brandurile Zara, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home şi Massimo Dutti.