"Lacatusii au participat la evacuari de fiecare data, insa ele s-au inmultit, iar consecintele sunt devastatoare", a declarat Iker De Carlos. Acesta lucreaza in atelierul familiei, una dintre cele 15 companii care au ales sa nu mai colaboreze cu firmele de executari silite.

Tanarul a fost prezent la sute de evacuari fortate. Asta pana intr-o zi, cand a vazut cum o femeie de 40 de ani este nevoita sa isi paraseasca in lacrimi locuinta.

"Ceea ce m-a impresionat este ca, la doua ore dupa asta, femeia era inca in fata cladirii si plangea fiindca nu avea unde sa se duca", a povestit Iker.

"Am vorbit cu reprezentantii unei banci de aici, care ne-au spus ca nu au nimic de comentat in legatura cu decizia lacatusilor, insa cei de la tribunal sunt de parare ca greva ar putea ingreuna evacuarile", a relatat Al Goodman, corespondent CNN.

Solutii exista. Au fost adusi lacatusi din orasele invecinate. Si astfel, Barnarda, o emigranta din Ecuador, vaduva cu trei copii si fara loc de munca, s-a trezit ca nu mai poate intra in lcouinta.

"S-a intamplat fara ca anterior sa primim instiintare din partea tribunalului. A fost o zi oribila. Lumea mea s-a destramat. Plangeam in strada", a spus Bernarda Parra

Lacatusii din Pamplona au devenit cunoscuti si peste hotare pentru protestul lor inedit si au primit mesaje de incurajare din partea oamenilor din Marea Britanie si Italia.