Banca nu a publicat o lista completa de masuri vizand controlul schimburilor valutare, dar a precizat ca restrictiile nu vor limita platile in strainatate pentru educatie sau sanatate, transferurile efectuate de persoane care isi schimba tara de rezidenta sau plata salariilor nerezidentilor muncesc in Ucraina, potrivit Reuters, citata de Mediafax.

Banca nationala de la Kiev incearca de cateva saptamani sa stabilizeze hrivna, pe fondul tensiunilor politice din tara, utilizand o parte semnificativa din rezerve pentru a opri deprecierea monedei.

Institutia a anuntat joi seara ca va pune la dispozitia bancilor operatiuni extraordinare de refinantare, cu scadenta de pana la 360 de zile, pentru a asigura lichiditatea in piata. Hrivna s-a depreciat cu 10% incepand din luna noiembrie

Tot joi seara, in piata financiara a circulat informatia ca ministerul Finantelor de la Kiev ar fi incercat fara succes sa atraga fonduri cu maturitati la 76 de zile si la 5 ani in cadrul unor licitatii neprogramate de titluri de stat.

Analistii bancilor internationale contactati de Reuters cred ca restrictiile pe tranzactiile valutare ar putea facilita aparitia unei piete paralele. Hrivna, al carei curs este decis in consiliu monetar, a scazut miercuri sub pragul de 9 unitati pe dolar pentru prima data in ultimii cinci ani, insa s-a stabilizat joi la 8,98 unitati.

Analistul Timothy Ash de la Standard Bank a declarat pentru Reuters ca, daca banca centrala incearca sa echilibreze piata, atunci "nu este vorba despre o piata".

"Este numai un semn de disperare, care va face ca oferta de valuta sa fie si mai rara, va perturba comertul si activitatea economica, si va inrautati si mai mult o situatie deja dificila. Pericolul este ca ar putea conduce la aparitia unei piete paralele. Mai mult, prin aceasta decizie (privind restrictiile asupra tranzactiilor valutare - n.r.) Ucraina nu va castiga prieteni si nu ii va influenta pe cei de la FMI, care cer de mult timp un regim mai flexibil de schimb valutar", a explicat el.