Indexul privind calitatea naționalității, realizat de Henley and Partners, împarte beneficiile pe care apartenența la o anumită țară le oferă cetățenilor săi în patru: libertatea de a călători, ușurința de a se stabili într-o altă țară, putere economică și dezvoltare individuală.

În ceea ce privește călătoriile, Germania ocupă primul loc la numărul de state în care cetățenii acestei țări pot călători liber sau cu viză obținută la destinație – respectiv 176 de state. Când vorbim despre valoarea generală a cetățeniei în străinătate, cea franceză este pe primul loc.

De altfel, țările din Europa domină top 10: cetățenia suedeză garantează intarea fără viză sau cu viză la destinație în 175 de țări, în timp ce cetățenii polonezi pot intra liber în 163 de țări. Un pașaport american sau australian oferă acces liber la călătorii în 170 de țări.

Realizatorii clasamentului remarcă faptul că cetățenii unor țări precum Canada sau China, care sunt unele dintre puterile economice ale lumii, nu se bucură de același acces liber când vine vorba de călătoriile în țări străine.

Citește și: Când ar putea intra românii fără vize în SUA

Astfel, cetățenii chinezi pot intra doar în 60 de țări fără viză sau cu viză obținută la destinație, iar indienii stau și mai prost – au acces liber în doar 50 de țări. Cele două state gigant sunt cu mult depășite de unele dintre cele mai mici țări din lume, cum ar fi Seychelles (142), Tonga (113) și Statele Federate ale Microneziei (108).

De asemenea, locuitorii din țările foarte bogate din Orientul Mijlociu au o libertate limitată de a călători. Cetățenii Arabiei Saudite, care este una dintre cele mai bogate 20 de țări din lume, au acces liber în doar 70 de țări, în urma Botswanei (78), Columbiei (112) și statului Samoa (118). Totodată, locuitorii din Bahrain și  Kuwait pot călători fără viză în 75, respectiv 83 de destinații.

După ce au primit acces liber în spațiul european de liberă circulație Schengen în 2017, Emiratele Arabe Unite au făcut un salt semnificativ în clasament.

La ușurința cu care se poate călători în străinătate, România ocupă locul 32 în clasament, la egalitate cu Bulgaria, după Argentina și Croația, dar înaintea Israelului. În ceea ce privește valoarea externă a naționalității, cetățenia română este din nou la egalitate cu cea bulgară și ocupă locul 24 în clasamentul mondial.

Indexul mai măsoară și felul în care cetățenia influențează ușurința de a te stabili și de a lucra într-o țară străină. Rezultatele arată că cetățenii Norvegiei se pot stabili și angaja cu ușurință în 43 de țări, în timp ce canadienii, deși pot călători liber în mai multe țări, se pot stabili cu ușurință în doar două. Țările europene domină și aici clasamentul, însă de această dață Franța ocupă primul loc la numărul de țări străine în care cetățenii săi pot obține cu ușurință dreptul de ședere și de muncă.

Cetățenia reprezenta în trecut un set de drepturi pe care le avea un grup de indivizi între granițele unui stat. Astăzi, cetățenia vine cu beneficii dincolo de granițele naționale, iar lumea continuă să fie din ce în ce mai deschisă. Cetățenii din Georgia, Ucraina, Moldova și Seychelles au primit dreptul de a călători liber în mai multe țări anul trecut.

Și românii pot călători liber în Canada, începând de anul trecut, însă trebuie să mai aștepte pentru ridicarea vizelor în SUA.