Putin "a vrut ca noi sa devenim participanti in aceasta impartire a Ucrainei", declara Sikorski, la vremea respectiva ministru de Externe, pentru Politico.

"Putin vrea ca Polonia sa angajeze trupe in Ucraina. Acestea sunt semnalele pe care ni le-au trimis... Stiam cum gandesc de ani de zile. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care Putin i le-a spus premierului meu Donald Tusk (care urmeaza sa fie presedintele Consiliului European) cand a vizitat Moscova. A spus ca Ucraina este o tara artificiala, ca Liov este un oras polonez si de ce sa nu rezolvam impreuna", continua el. 

"Din fericire, Tusk nu a raspuns. Stia ca este inregistrat", afirma Sikorski. 

Drumul catre actualul conflict din Ucraina a inceput inca din 2008, potrivit lui Sikorski, care afirma ca intentiile ruse au devenit clare la summitul NATO de la Bucuresti, unde Putin "a sustinut primul sau discurs in care a afirmat ca Ucraina este o tara artificiala si ca cea mai mare parte din aceste pamanturi apartin istoric Rusiei".

Kremlinul a amenintat, in timpul summitului, ca va raspunde militar daca Ucraina sau Georgia se alatura Aliantei Nord-Atlantice. Cateva luni mai tarziu, fortele ruse au purtat un razboi-fulger pe teritoriul Georgiei. 

Politico scrie in acest material, semnat de Ben Judah si intitulat "Lovitura lui Putin. Cum s-a folosit liderul rus de criza din Ucraina pentru a-si consolida dictatura", ca "serviciile ucrainene de informatii indica faptul ca agenti operativi rusi au inceput sa vina in Crimeea din 2012, posibil chiar din 2010", evocand totodata faptul ca agenti ai Kremlinului au discutat in mod deschis planuri de anexare a peninsulei ucrainene in vara lui 2013.

Sikorski afirma ca intentiile Rusiei cu privire la Crimeea au inceput sa-l alarmeze in 2011 si 2012, cand Putin a inceput sa viziteze festivaluri ale unor grupuri de motociclisti rusi in peninsula.  Insa semnalul de alarma a fost tras la Ministerul polonez de Externe in vara lui 2013.

"Am aflat ca Rusia facea calcule pe care provincii ar fi rentabil sa puna mana", afirma Sikorski, care sustine ca Varsovia si-a dat seama ca Kremlinul considera ca ar fi profitabil sa anexeze regiunile Zaporoje, Dnipropetrovsk si Odesa, evaluand ca zona Donbas, controlata in prezent de rebeli prorusi, nu ar fi profitabil sa fie incorporata in Rusia. 

"Dar, in timp ce faceau deja clacule despre cum sa puna mana pe Crimeea, ca sa-l santajeze pe (fostul presedinte ucrainean prorus) Viktor Ianukovici, stiu din conversatiile si intalnirile mele cu Ianukovici ca (acesta) voia sa accepte Acordul de Asociere (UE-Ucraina)", afirma Sikorski. 

"Insa in noiembrie 2013 s-a intamplat ceva, ceva s-a rupt. Pe baza conversatiilor noastre, cred ca Putin i-a spus ceva la Soci. Cred ca Putin l-a santajat pe Ianukovici: acum stim ca se scoteau saptamanal ori de ori pe saptamana bani (furati de la bugetul ucrainean) intr-un transfer de fonduri. Si cred ca i-a spus: «Nu semna Acordul de Asociere, altfel luam Crimeea». De asta a cedat", a adaugat fostul ministru de Externe. 

El afirma totodata ca se teme ca "rusii pur si simplu nu pot accepta existenta Ucrainei ca natiune". "Dar daca vor sa mearga impotriva nationalismului ucrainean, ei, bine, n-au decat. Rusia va afla ca Ucraina chiar este o natiune si ca poate infrunta o situatie de 20 de razboi de partizani", continua el.

"Rusii pot lua intregul teritoriul al Novorusiei usor, dar vor avea in coaste o Ucraina care se va inarma, care va fi vazuta de intrega lume ca adevarata Ucraina, iar o parte considerabila a populatiei va sustine Ucraina adevarata. Pot castiga batalia. Dar sa detii controlul asupra acestui teritoriu enorm va fi nevoie de o forta de 200.000 pana la 300.000 de trupe si un angajament pe zece ani. Si nu-l vor putea sustine fara o mobilizare nationala permanenta", afirma Sikorski. 

Putin este "un jucator (de jocuri de noroc)", mai afirma Sikorski, adaugand "are un simt redus al pericolului. Va urmari aceste mize, pentru ca adevaratul pericol pentru Putin este viata sa. Nu poate parasi Kremlinul. Odata ce-ai varsat sange, odata ce-ai bombardat apartamente, odata ce-ai trimis escadroane ale mortii in strainatate, odata ce-ai avut Georgia, Ucraina, toate aceste mame si toate aceste cadavre de militari eliminate din razboaie secrete... nu poti renunta".