Putin, incoltit la Summit-ul G20, asupra caruia planeaza umbra Razboiului Rece. Premierul Canadei: "Va strang mana, dar am sa va spun un singur lucru: afara din Ucraina". Mesajele dure ale lui Obama si Cameron

"Bancile ruse au acordat un imprumut de 25 de miliarde de dolari economiei ucrainene. Daca partenerii nostri europeni si americani vor sa ajute Ucraina, atunci cum pot afecta baza financiara, limitand accesul institutiilor financiare ruse la pietele mondiale de capital?", a spus Putin. 

"Vor sa provoace falimentul bancilor ruse? In acest caz, vor provoca falimentul Ucrainei", a avertizat Putin. 

"Noi am acordat Ucrainei un imprumut de trei miliarde de dolari acum un an, cu conditia ca datoria totala a acestei tari sa nu depaseasca 60% din PIB. In caz contrar, Ministerul rus al Finantelor are dreptul sa ceara o rambursare anticipata. Daca vom face acest lucru, intregul sistem financiar ucrainean se va prabusi. Dar am decis deja sa nu il facem. Nu vrem sa agravam situatia, vrem ca Ucraina sa isi revina", a explicat Putin. 

Tarile occidentale au avertizat ca analizeaza posibilitatea impunerii de noi sanctiuni Rusiei, in contextul crizei din Ucraina.

David Cameron: Tarile UE si SUA au transmis "un mesaj foarte clar" Rusiei cu ocazia summitului G20  

"Este foarte bine ca, la reuniunea G20, tarile UE si Statele Unite au transmis un mesaj foarte clar Rusiei privind modul in care vom aborda criza ucraineana in urmatoarele luni si ani", a precizat Cameron, transmite AFP, citata de Mediafax.

"Exista o pozitie unitara intre tarile europene si Statele Unite. Vom continua sa exercitam presiuni, iar, daca Rusia va contiua sa destabilizeze Ucraina, vor urma alte sanctiuni", a avertizat liderul de la Londra. 

Presedintele rus, Vladimir Putin, a fost supus presiunilor cu ocazia summitului G20, liderii occidentali reprosandu-i implicarea in conflictul separatist din Ucraina, inclusiv in doborarea Cursei Malaysia Airlines MH17, incident soldat cu 298 de morti, inclusiv 38 de australieni. 

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat, la summitul G20, ca Rusia risca sa fie izolata pe scena internationala daca va continua sa alimenteze conflictul din Ucraina.

"Daca va continua sa incalce dreptul international, acordurile la care s-a angajat acum cateva saptamani, izolarea Rusiei pe scena internationala va continua. Comunitatea internationala trebuie sa aiba o atitudine foarte ferma in privinta apararii principiilor fundamentale. Iar unul dintre aceste principii este ca nu pot fi invadate alte tari, nu pot fi sustinute actiuni separatiste", a declarat Obama. 

Intr-un comunicat comun, Statele Unite, Japonia si Australia au anuntat ca se opun "actiunilor destabilizatoare" ale Rusiei in Ucraina, pledand pentru rezolvarea pe cale pasnica a diverselor dispute regionale, inclusiv ale celor din Asia-Pacific. 

Presedintele Putin, a parasit duminica dimineata, inainte de final, reuniunea G20 de la Brisbane, pe fondul criticilor liderilor occidentali din cauza crizei ucrainene. Kremlinul a respins speculatiile ca Putin si-a modificat agenda din cauza disensiunilor cu liderii occidentali: "Aceste speculatii sunt niste absurditati. Tema sanctiunilor impotriva Rusiei a fost abordata pe larg la toate intrevederile bilaterale, dar nu a facut nimeni presiuni.