Compania petroliera de stat din China CNPC a semnat un acord cu autoritatile de la Moscova, pentru achizitionarea de gaze naturale in valoare de 400 miliarde de dolari de la gigantul rus Gazprom.

Astfel, Rusia va livra anual catre Beijing 38 de miliarde de metri cubi de gaze, pentru o perioada de 30 de ani.

Intelegerea, semnata la inceputul crizei din Ucraina atunci cand tensiunile dintre Moscova si Occident pe aceasta tema erau in stare incipienta, va mai reduce din dependenta Rusiei de cumparatorii europeni de gaze, care au impus sanctiuni drastice pentru produsele rusesti pe continent.

Putin, catre Barroso: "Daca vreau, iau Kievul in doua saptamani"

La ceremonia de lansare a lucrarilor pentru gazoduct au participat presedintele rus Vladimir Putin si vicepremierul chinez Zhang Gaoli, care a spus ca lucrarile pe partea chineza vor incepe in 2015, urmand ca primele gaze sa fie pompate prin noua conducta la inceputul anului 2019.

In ultimii 10 ani, China a folosit mai multi furnizori de gaze, in prezent Turkmenistanul livrand cea mai mare cantitate catre Beijing. Anul trecut, China a inceput sa importe gaze naturale si din Myanmar.

China este cel mai mare partener comercial independent al Rusiei, cu schimburi bilaterale de 90 de miliarde de dolari, in 2013. Cele doua tari vor sa dubleze volumul schimburilor comerciale in urmatorii 10 ani.