Documentul a fost semnat de presedintele rus Vladimir Putin, cel belarus Aleksandr Lukasenko si cel kazah Nursultan Nazarbaiev la Astana, capitala Kazahstanului. Acordul este destinat consolidarii integrarii celor trei foste republici sovietice, deja membre ale unei Uniuni Vamale.

Uniunea economica Eurasiatica va functiona dupa regulile universale si principiile adoptate de Organizatia Mondiala a Comertului, a declarat presedintele rus Vladimir Putin.

Acesta este rezultatul muncii noastre laolalta, a cooperarii stranse intre guvernele Rusiei, Belarusului si Kazakhstanului”, a mai spus Putin.

Presedintele rus a mai precizat ca semnarea simbolica a Tratatului pentru Uniunea Economia Eurasiatica s-a facut in capitala kazaha Astana pentru ca ideea a plecat dintr-un discurs al presedintelui kazah Nursultan Nazarbaiev, din 1994.

Uniune peste 170 milioane de locuitori, 20% din rezervele mondiale de gaze si 15% din cele de petrol

“Astazi cream impreuna un centru economic puternic si atractiv, o piata regionala majora, care aduce impreuna mai mult de 170 de milioane de oameni”, a mai precizat liderul de la moscova, adaugand ca uniunea nou creata va detine a cincea rezerva de gaze din lume ca marime si in jur de 15% din rezervele totale de petrol. Totodata, cele trei tari vor avea o industrie dezvoltata si forta de munca foarte bine pregatita.

“Pozitia georgrafica ne permite sa cream rute de transport si logistice nu numai regionale, dar de o importanta globala, care vor atrage fluxuri comerciale masive din Europa si Asia”, a mai spus Putin, citat de agentia ruseasca Itar Tass.

Putin: “Destramarea URSS a fost o greseala teribila”

In ciuda negarilor repetate ale fostului ofiter KGB, mai multe voci sustin ca ceremonia fastuoasa de astazi de la Astana face parte dintr-un plan mult mai amplu pe care seful de la kremlin il are in vedere.

Domnul Putin nu a facut niciun secret din faptul ca este de parere ca destramarea URSS a fost o greseala teribila, lucru pe care l-a tot repetat de-a lungul anilor. Cred ca infiintarea Uniunii Eurasiatice este primul pas pe care Rusia il fadce pentru recrearea URSS”, a declarat secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, citat de Reuters.

Totodata, alipirea Crimeei de catre Rusia, in martie – miscare ce a creat cea mai mare ruptura intre Rusia si Vest, de la Razboiul Rece incoace, este vazuta tot ca o parte a planului maret al lui Putin.

Seful de la Kremlin a negat, insa, ca violentele din Ucraina ar avea vreo legatura cu Uniunea Eurasiatica. Si totusi, tensiunile intre cele doua tari au escaladat in momentul in care Ucraina a inceput sa-si afirme din ce in ce mai clar intentia de a se apropia mai mult de Uniunea Europeana.