Aceasta crestere de 1.296 ruble, care a fost propusa de Guvern, situeaza salariul minim la 7.500 ruble (112 dolari sau 100 euro la cursul actual).

Totusi, aceasta cifra este departe de pragul de saracie, de 9.776 ruble (150 dolari sau 130 euro), conform statisticilor Ministerului Muncii.

Guvernul a promis ca va majora salariul minim astfel incat acesta sa ajunga la pragul de saracie pana in 2020, dupa cum relateaza presa locala.

Citeste si: Romania si Rusia au reluat discutiile pe tema Tezaurului, dupa zece ani

Ministrul Muncii, Maxim Tolipin, a informat ca numarul persoanelor sarace din Rusia a crescut cu 3 milioane in 2015, pana la 19 milioane persoane, adica 13,4% din totalul populatiei.

Rubla s-a depreciat cu peste 50% in raport cu euro si dolarul, scazand drastic puterea de cumparare

Putin a admis ca aceasta crestere a numarului saracilor este alarmanta, mai ales in contextul in care cosul de cumparaturi a avut de suferit in urma embargolui impus produselor perisabile occidentale.

Cea mai mare problema pentru multe familii ruse este scaderea puterii de cumparare din cauza deprecierii rublei, care a pierdut peste jumatate din valoarea sa in raport cu euro si dolarul american, de la finele lui 2015, la aceasta adaugandu-se reducerea salariilor, cresterea inflatiei si a somajului.

Din cauza scaderii preturilor petrolului, a sanctiunilor occidentale si lipsei de reforme structurale, economia rusa, care s-a contractat cu 3,7%, va continua pe aceasta traiectorie si in 2016, conform estimarilor lui Putin, ale Guvernului si ale fondului Monetar International.

Economia rusa s-a contractat cu 1,1% in primele patru luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara din 2015, conform Ministerului Economiei.