"Statele Unite nu vor sa ne umileasca, vor sa ne aiba sub control, sa isi rezolve problemele prin efortul nostru", a declarat Putin, pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza crizei din Ucraina. 

"Dar, de-a lungul istoriei, nimeni nu a reusit acest lucru cu Rusia si nimeni nu va reusi", a promis liderul de la Kremlin. 

Putin a indemnat companiile ruse, inclusiv cele din domeniile agriculturii si apararii, sa intensifice vanzarile pentru a contracara sanctiunile impuse Rusiei de Occident.

In acest an, presedintele Rusiei a dezvoltat o preferinta pentru aur

Cu banii pe care ii castiga din vanzarea petrolului, Rusia a inceput sa cumpere cantitati masive de aur, spune William Rhind, CEO al World Gold Trust Services, citat de CNBC.

Dintre toate bancile centrale care fac publice rezervele pe care le au, cea a Rusiei a fost, in ultima perioada, “cea mai activa” in ceea ce priveste achizitia de aur, a explicat el. Potrivit lui Rhind, insa, “elefantul” este China, desi nu exista date in acest sems, insa analistii extimeaza ca gigantul economic face achizitii masive de aur.

Potrivit unui raport recent al Consiliului Mondial al Aurului, multe banci centrale, inclusiv cea a Rusiei, si-au crescut constant rezervele de aur in ultima perioada, in incercarea de reduce dependenta de dolarul american si din cauza tensiunilor geopolitice din mai multe regiuni ale lumii.

Mai mult de jumatate din aurul pe care bancile centrale l-au achizitionat in trimestrul al treilea a mers in Rusia, adica 55 de tone din cele 96 cumparate la nivel mondial, potrivit datelor Consiliului.

In total, banca centrala a Rusiei a cumparat in acest an 150 de tone de aur, a anuntat sefa acesteia, Elvira Nabiullinasaid.