Moscova ar putea inlatura limitarea informala a investitiilor chineze in incercarea de a stimula cresterea economiei, potrivit surselor citate. Guvernul rus vrea sa atraga investitori din a doua mare economie la nivel global in sectoare precum cel imobiliar, constructiile, infrastructura si resursele naturale, au continuat oficialii citati.

Chinezii nu vor fi insa bineveniti in toate sectoarele economice, Kremlinul previzionand "linii rosii" in zona aurului, a metalelor din familia platinei, a extractiei de diamante si in sectorul proiectelor de inalta tehnologie, potrivit surselor guvernamentale ruse.

Putin se adreseaza Asiei pentru investitii si finantare, pe fondul inrautatirii relatiilor cu Statele Unite si Uniunea Europeana, care au provocat deja retrageri de capital de pe piata rusa.

Washingtonul si Bruxellesul acuza Rusia ca incearca destabilizarea Ucrainei dupa ce a anexat, in luna martie, Peninsula Crimeea.

SUA si UE au adoptat deja sanctiuni financiare si diplomatice impotriva unor oficiali, militari si oameni de afaceri rusi si ucraineni. Potrivit unor surse, sunt in pregatire sanctiuni care sa tinteasca anumite companii ruse sau chiar sectoare ale economiei.

Fondul Montar International a avertizat in luna aprilie ca economia Rusiei ar fi intrat deja in recesiune tehnica (doua trimestre consecutive de scadere a Produsului Intern Brut) si si-a redus prognoza de crestere economica la 0,2% pentru acest an.

Rusia consolideaza de mai multi ani relatiile comerciale cu China, inclusiv prin contracte pe termen lung pentru exportul de petrol si gaze naturale catre cel mai mare consumator de energie din lume. China este principalul partener comercial al Rusiei, cu schimburi de 95,6 miliarde de dolari in anul 2012, urmata de Germania, potrivit datelor Bloomberg.
Putin declara, in luna aprilie, ca ascensiunea Chinei spre pozitia de lider in economia globala este de necontestat. Rusia va dezvolta relatiile cu China, iar cooperarea celor doua tari va reprezenta un factor semnificativ in schimbarea arhitecturii relatiilor internationale moderne, a afirmat atunci liderul de la Kremlin, potrivit Bloomberg.

China are in prezent proiecte limitate in Rusia, din cauza unor restrictii asupra investitiilor chineze, potrivit uneia dintre sursele citate. Totusi, in luna mai vor avea loc cel putin doua runde de discutii la nivel guvernamental pentru a stabili o serie de indrumari privind intrarea investitorilor chinezi in economia rusa, au continuat oficialii citati.

Investitorii chinezi vor prefera probabil sa intre in proiecte existente din sectorul energiei si resurselor naturale, si nu sa inceapa afaceri de la zero, potrivit unui analist al Deutsche Bank intervievat de Bloomberg.

China este deja unul dintre principalii investitori la grupul Uralkali, unde detine 12,5% din actiuni. Uralkali este unul dintre cei mai mari producatori de ingrasaminte chimice la nivel global. De asemenea, compania China North Industries Corp. intentioneaza sa dezvolte exploatari de nichel si cupru in Rusia in parteneriat cu companiile miniere controlate de miliardarul Oleg Deripaska, potrivit unui acord preliminar semnat in 2012 intre cele doua parti.

Rusia a apelat la China si pentru constructia unui pod catre Peninsula Crimeea, potrivit ziarului rus Kommersant, care citeaza surse apropiate discutiilor.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, Dmitry Peskov, a declarat pentru Bloomberg ca relatiile Rusiei cu China se dezvolta continuu, indiferent de alte chestiuni, si ca nu sunt planificate intalniri "speciale" la nivelul guvernului cu privire la China.

Guvernul va lansa o licitatie publica pentru constructia podului peste Stramtoarea Kerch, catre Crimeea, la care vor putea participa toti investitorii internationali, a adaugat Peskov. Costul proiectului este estimat la cel putin 50 miliarde ruble (1,4 miliarde de dolari).