Qatarul detine deja Harrods, cel mai cunoscut magazin de lux din Regat, Shard – cel mai inalt zgarie-nori din Londra, Number 1 Hyde Park – cea mai scumpa proprietate din tara si numeroase alte actiuni in companiile de stat. Acum, se afla in discutii cu guvernul britanic pentru a pune umarul la infrastructura tarii, printr-o serie de investitii private.

Trezoreria nationala, care si-a propus sa stranga 20 de miliarde de lire pentru acest proiect, desfasoara pentru moment negocieri cu investitori din China, Qatar si Abu Dhabi. Surse apropiate situatiei sustin ca discutiile cu Qatar s-au invartit in jurul propriilor ambitii si planuri ale acestuia in Marea Britanie.

Qatarul vrea sa faca o serie de investitii importante in Marea Britanie. Acestea includ oportunitati in infrastructura, dar nu se limiteaza aici. Se vor mai baga bani in companii de stat, cat si achizitii ale mai multor firme private, din diferite sectoare ale economiei. Exista o relatie stransa intre Qatar si Marea Britanie si suntem cat se poate de interesati sa ajutam la dezvoltarea ei”, a declarat o sursa pentru The Telegraph.

Numai in ultimele zece luni, emiratul arab a obtinut un profit declarat de 3,3 miliarde de lire sterline din actiunile detinute in companiile de stat, la Sainsbury’s, Bursa de Schimb de la Londra si Barclays. Castigul obtinut este cu 56% mai mare decat cel inregistrat in mai 2012, daca ar fi sa evaluam valoarea de la acea vreme a companiilor, comparativ cu cea de acum.

In ianuarie, premierul David Cameron a primit o delegatie din partea emirului din Qatar si a prim-ministrului, iar seicul Hamad bin Khalifa Al Thani, care si-a facut pregatirea militara la Academia Sandhurst si si-a trimis fiul la studii la o scoala publica din Dorset, pretuieste cu siguranta legaturile cu Regatul Unit.

Pentru guvernul britanic, ajutorul vine intr-un moment cum nu se poate mai prielnic, cand tara se concentreaza pe trecerea de la o perioada de austeritate la una de crestere economica. Si, desi discutiile cu Trezoreria nu s-au axat pe niste proiecte specifice, lista celor care necesita finantare este destul de lunga.

Qatarul detine 26 trilioane de metri cubi de gaze naturale, a treia cea mai importanta rezerva mondiala.