La mijlocul anului 2014, o serie de fonduri controlate de fostul premier din Qatar, seicul Hamad bin Jassim al-Thani, au cumparat o participatie de 6,1% din actiunile Deutsche Bank, iar in luna iulie a acestui an si-au majorat participatia pana la aproape 10%, scrie Agerpres.

Intre timp, insa, cea mai mare banca germana traverseaza o criza de incredere dupa ce, luna trecuta, Departamentul american al Justitiei a solicitat Deutsche Bank sa plateasca o amenda de 14 miliarde de dolari pentru a pune capat unei anchete ce vizeaza vanzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) inaintea crizei financiare. Deutsche Bank a contestat aceasta amenda, dar ar putea fi nevoita sa se adreseze investitorilor pentru o majorare de capital daca autoritatile americane vor aplica in totalitate amenda preconizata.

Saptamana trecuta, actiunile Deutsche Bank au atins un minim istoric de sub 10 euro per titlu, ceea ce inseamna ca, teoretic, fondurile din Qatar au pierdut 1,2 miliarde de dolari de pe urma investitiei lor la banca germana. Cu toate acestea, o sursa din Qatar a declarat ca seicul Hamad bin Jassim al-Thani nu va renunta la investitia in Deutsche Bank.

"Cumpararea mai multor actiuni, aceasta este o optiune care ar putea fi luata in considerare, dar asta nu inseamna ca exista planuri iminente in acest sens", a declarat sursa.

De asemenea, o a doua sursa a declarat ca investitorii din Qatar nu au de gand sa-si vanda actiunile. "Aceasta este o investitie pe termen lung. Qatarul crede ca totul se va rezolva cu bine pana la urma pentru Deutsche Bank". Daca va fi nevoie de o majorare de capital, "probabil ca vor lua parte deoarece vor sa-si mentina participatia la aproximativ 10% dar vor sa ramana sub pragul de 10%" a adaugat sursa.

Un investitor care detine o participatie de peste 10% din actiunile unei companii germane listate la bursa trebuie sa respecte o serie de cerinte privind dezvaluirea unor informatii publice.

Separat, cotidianul Financial Times sustine ca Deutsche Bank analizeaza o posibila separare de divizia sa de gestionare de active, aceasta fiind doar una dintre optiunile pentru intarirea bazei de capital. Financial Times precizeaza ca cea mai mare banca germana nu a luat inca o decizie definitiva cu privire la listarea la bursa a unei participatii minoritare la divizia sa de gestionare de active, iar orice astfel de decizie nu va avea loc inainte de prima jumatate a lui 2017.

Luna trecuta, directorul general de la Deutsche Bank, John Cryan, i-a informat pe angajatii bancii ca nu exista planuri privind vanzarea diviziei de gestionare de active, pe care o considera o parte esentiala a modelului de business al Deutsche Bank.