"Daca 2012 a fost anul reducerii deficitului, iar 2013 anul reformelor, atunci 2014 va fi anul in care in tara noastra va incepe recuperarea economica", a afirmat Rajoy intr-o conferinta de presa.

Spania a iesit in trimestrul al treilea din recesiune, a doua in ultimii cinci ani, a adaugat seful executivului. Economia a inregistrat un avans de 0,1% in trimestrul al treilea. Somajul ramane una dintre problemele majore ale celei de-a patra mari economii a zonei euro.

Rajoy a admis ca nu a altins obiectivele privind crearea de locuri de munca, dar s-a aratat optimist pentru perioada urmatoare. "Sper ca somajul sa fie la sfarsitul anului 2013 mai redus decat in anul anterior. Asta nu s-a mai intamplat in Spania din 2006. Anul urmator, cand apar din nou in fata dumneavoastra (in decembrie, n.r.), sa fie mai putini someri si mai multi oameni cu locuri de munca", a spus premierul.

Spania a fost lovita puternic in 2008 de criza financiara globala, al carei impact a fost amplificat de colapsul pietei imobiliare si constructiilor. Autoritatile de la Madrid au initiat un program dur de austeritate, cu reduceri de cheltuieli de 150 de miliarde de euro in perioada 2012-2014.

Spania a fost nevoita sa apeleze la ajutorul celorlalte state din zona euro pentru a obtine fonduri de peste 40 de miliarde de euro, necesare sustinerii sectorului bancar.