Potrivit presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, sefii de stat si de guvern au adoptat o strategie etapizata de sanctionare a Rusiei, scopul fiind constrangerea Moscovei sa initieze negocieri pentru solutionarea crizei din Ucraina.

Uniunea Europeana intentioneaza sa semneze Acordul de asociere cu Ucraina inaintea alegerilor, anunta presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

"Ramanem alaturi de Ucraina si reiteram angajamentul european de a semna Acordul de asociere", a explicat Van Rompuy. "Vom semna capitolele politice ale Acordului foarte curand, inaintea alegerilor", a spus liderul UE.

Totodata UE considera "ilegala" decizia Parlamentului din Crimeea de a solicita anexarea regiunii ucrainene de catre Rusia, anunta presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de AFP.

"Decizia Parlamentului din Crimeea intra in contradictie cu prevederile Constitutiei Ucrainei si este ilegala", a declarat Van Rompuy dupa summitul de la Bruxelles.

"Este foarte important ca cele 28 de state membre UE sa vorbeasca pe aceeasi voce", a declarat presedintele Frantei, François Hollande.

Basescu: Daca Rusia nu incepe negocierile cu Ucraina in doua saptamani, pot fi inghetate activele

Presedintele Traian Basescu, prezent si el la intalnirea liderilor din UE a declarat ca s-a decis ca, daca pana la urmatorul summit european, de peste doua saptamani, Rusia nu incepe negocierile cu Ucraina, sa poata fi luate o serie de masuri, respectiv restrictii de calatorie pentru demnitari si inghetarea activelor aflate pe teritoriul UE: depozite, bunuri, actiuni.

Consiliul European cere Federatiei Ruse sa inceapa imediat negocieri cu Guvernul Ucrainei pentru a se obtine rezultate inainte de acest Consiliu, a mentionat Basescu.

El a adaugat ca, in cazul in care acest lucru nu se intampla, la urmatorul Consiliu European este posibil sa se recurga la masuri precum restrictii de calatorie pentru anumiti demnitari, inghetarea activelor aflate pe teritoriul UE (depozite in banci, bunuri, investitii, actiuni ale investitorilor rusi pe teritoriul UE).