“Bilateralitatea este necesară”, a declarat Marta Pascal la postul de radio Cadena Ser, confirmând informațiile de presă potrivit cărora cele două principale partide separatiste, PdeCat al lui Puigdemont și Stânga Republicană din Catalonia (ERC), intenționează să renunțe în programul lor la o ruptură unilaterală.

Marta Pascal a explicat că, pentru independență, “ne lipsesc lucruri: ca aceasta să producă un efect și, mai ales, să creștem în termeni de majoritate, să contăm pe mai mulți oameni”. “Trebuie să fim mai numeroși”, a punctat ea.

La 27 octombrie, parlamentul catalan a votat pentru independența regiunii, declarația unilaterală provocând ulterior punerea sub tutelă a Cataloniei și criză politică fără precedent în Spania după revenirea țării la democrație în 1978.

Responsabilii separatiști au renunțat însă în zilele următoare să sfideze în continuare statul spaniol, după ce Madridul a destituit întregul guvern catalan, și au acceptat să participe la alegerile regionale convocate de Executivul central pentru 21 decembrie.

La precedentele alegeri regionale, desfășurate în septembrie 2015, partidele separatiste au câștigat o majoritate de 72 din 135 de locuri în parlamentul catalan, însă procentul electoral obținut a fost de doar 47,8%. Sondajele arată în continuare o societate divizată în părți aproape egale și rezultate deocamdată destul de apropiate de cele din 2015.