Banca Spaniei estimeaza ca economia tarii a consemnat in trimestrul al treilea o crestere de 0,5%, dupa un avans de 0,6% in trimestrul precedent, relateaza Bloomberg. 

Premierul Mariano Rajoy, al carui mandat de patru ani se incheie in 2015, a modificat in 2012 prevederile referitoare la concedieri si reduceri ale salariilor, pentru a incuraja angajarile. 

Cu toate acestea, rata somajului din Spania este in continuare a doua cea mai mare din Uniunea Europeana, dupa cea din Grecia. 

"Economia va avea nevoie de circa opt ani pentru ca rata somajului sa revina la nivelul anterior crizei. Somajul va ramane ridicat, aproape de 18%, in urmatorii cinci ani", a declarat Diego Trivino, analist la Intermoney Valores in Madrid. 

Analistii anticipau ca rata somajului va scadea la 24,1% in trimestrul al treilea. 

Riscurile de incetinire a cresterii economice in Spania s-au amplificat in ultimele luni, din cauza inrautatirii perspectivelor la nivel mondial, in special in zona euro, avertizeaza banca centrala spaniola. Institutia a mentinut insa prognoza unui avans al PIB de 1,3% in 2014 si de 2% in 2015. 

Guvernul de la Madrid mizeaza pe cresterea economica pentru reducerea somajului, anticipand ca indicatorul va cobori la 22,9% anul viitor, comparativ cu nivelul record de 26,1% inregistrat in 2013, cand economia s-a contractat cu 1,2%.