Masurile de austeritate si criza datoriilor suverane au amplificat problemele economice din zona euro, astfel ca 173.000 de persoane si-au pierdut slujbele luna trecuta. Datele au confirmat estimarile analistilor.

Inflatia a incetinit la 2,2% in noiembrie, cel mai redus nivel din aproape doi ani, potrivit unui raport separat.

Economia zonei euro s-a contractat timp de doua trimestre consecutive, obligand companiile sa reduca costurile, iar pentru ultimele trei luni ale acestui an analistii prognozeaza un declin de 0,3%.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica anticipeaza o contractie de 0,4% a economiei regiunii anul viitor si de 0,1% in 2013.

Somajul din Spania a ajuns in octombrie la 26,2%, cel mai ridicat din regiune, iar in randul tinerilor este de 55,9%.

In Portugalia rata somajului era in octombrie de 16,3%, in Irlanda de 14,7%, iar in Franta de 10,7%. Cea mai scazuta rata a somajului a fost consemnata in Austria, de 4,3%.

Recesiunea din Europa se agraveaza in urma masurilor de restrangere a cheltuielilor publice pentru reducerea deficitelor bugetare. Spania si Cipru au cerut in acest an sprijin financiar extern, urmand drumul Greciei, Portugaliei si Irlandei.

Grecia avea in august o rata a somajului de 25,4% si de 58% in randul tinerilor, potrivit celor mai recente date disponibile.

Sursa foto: www.stockfreeimages.com