Rata şomajului a urcat în aprilie la 14,7%, de la 4,4% în martie şi nivelul record scăzut de 3,5% în februarie, a anunţat vineri Departamentul american al Muncii.

Este cel mai ridicat nivel de după Al Doilea Război Mondial, depăşind recordul de 10,8% înregistrat în noiembrie 1982, scrie Agerpres.

Economia americană va înregistra "un trimestru doi foarte, foarte prost", dar naţiunea se concentrează pe redeschiderea economiei, astfel încât o redresare este aşteptată în trimestrul trei, a declarat Steven Mnuchin pentru Fox News.

Casa Albă discută despre mai multe măsuri fiscale pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus (COVID-19), a indicat secretarul Trezoreriei, adăugând că Guvernul federal nu vrea să salveze statele "care au fost gestionate prost".

De asemenea, Mnuchin a avertizat că SUA ar putea înregistra pagube economice permanente dacă ţara nu se redeschide, dar şi-a exprimat optimismul că situaţia se va îmbunătăţi în semestrul doi din 2020.

Cifrele sumbre privind şomajul întăresc aşteptările analiştilor privind o redresare lentă din recesiunea provocată de pandemie şi se adaugă datelor dezamăgitoare referitoare la cheltuielile de consum, comerţ şi piaţa imobiliară.

Majoritatea analiştilor estimează că economia a intrat în recesiune la finalul lunii martie, după ce măsurile stricte pentru ţinerea sub control a răspândirii pandemiei au oprit brusc activitatea şi au dus la un val de concedieri.

Administraţia Trump şi Congresul au deblocat împrumuturi în valoare totală de 669 miliarde de dolari pentru IMM-uri, în ideea de a le ajuta să plătească salariile angajaţilor. De asemenea, dreptul la ajutor de şomaj a fost, temporar, extins şi asupra celor care înainte nu puteau beneficia, precum liber profesioniştii.