Zeybekci a negat intr-un interviu acordat Reuters informatiile ca Turcia a dat Berlinului o lista cu companii germane pe care le suspecteaza de legaturi cu tentativa de puci de anul trecut.

Toate investitiile germane in Turcia sunt garantate 100% de guvernul turc, stat si lege”, a spus Zeybekci, potrivit News.ro.

El a mai spus ca criza turco-germana este temporara.

Germania a fost in 2016 principala destinatie a exporturilor Turciei, cumparand bunuri in valoare de 14 miliarde de dolari, potrivit datelor FMI. Germania este si a doua mare sursa a importurilor turcesti, de 21,5 miliarde de dolari. Numai China exporta mai mult in Turcia, de 25,4 miliarde de dolari.

In acest an, rezervarile turistice venite din Germania au reprezentat 10% din turistii atrasi de Turcia. Anul trecut, numarul vizitatorilor straini in Turcia a scazut cu 30%, la cel mai redus nivel din ultimii noua ani, din cauza conflictelor cu militantii kurzi si islamisti. Sectorul turismului contribuie intr-un an normal cu circa 30 de miliarde de dolari la economia Turciei.

Germania a recomandat joi ceatatenilor sai sa fie precauti atunci cand calatoresc in Turcia si a avertizat ca ar putea lua masuri care sa descurajeze investitiile germane in aceasta tara, din cauza arestarii unor activisti pentru drepturile omului.

Turcia a arestat in iulie mai multi activisti pentru drepturile omului, intre care un german si seful local al organizatiei Amnesty International, in urma puciului de anul trecut.

Ministrul german de Extyerne, Sigmar Gabriel, a declarat ca politicile Berlinului fata de Turcia trebuie sa mearga intr-o directie noua si ca nu poate recomanda companiilor sa investeasca intr-o tara unde nu exista certitudini legale.

Peste 150.000 de oameni au fost concediati sau suspendati din functii in sectorul public, armata si sectorul privat, iar peste 50.000 au fost arestati.

Zeybekci a mai spus ca avertismentul dat de autoritatile germane cetatenilor este ”nefericit”, dar nu anticipeaza ca va afecta turismul.