Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui război comercial, iar impactul macroeconomic al tarifelor vamale anunţate de SUA va fi semnificativ, dacă şi alte state răspund cu impunerea propriilor tarife, a afirmat Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

''Impactul macroeconomic va fi serios, nu doar dacă Statele Unite impun taxe la anumite importuri mai ales dacă alte ţări recurg la represalii, în special statele care sunt cel mai afectate, cum ar fi Canada, Europa, în particular Germania'', a declarat Lagarde la postul francez de radio RTL, scrie Agerpres.

Vineri, Donald Trump a anunţat planuri privind impunerea unei taxe de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, ceea ce a dus la o ripostă promptă din partea Bruxelles-ului şi la noi ameninţări ale preşedintelui american privind posibilitatea impunerii unor taxe la maşinile fabricate în UE.

UE va taxa produsele americane, de la untul de arahide, la bourbon, blugi Levi’s și suc de portocale

De cealaltă parte, comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a anunțat, miercuri, că UE ar putea să le taxeze semnificativ produsele care vin din SUA pe piața europeană.

"O listă provizorie este în discuţie şi va fi dată publicităţii în scurt timp", a afirmat Cecilia Malmstrom într-o conferinţă de presă. "Pe această listă se regăsesc produse din oţel, produse industriale şi agricole. De asemenea, pe listă se regăsesc anumite tipuri de bourbon precum şi alte produse precum untul de arahide, sucul de portocale, afinele", a precizat comisarul european.

"Nu există câştigători într-un război comercial", a subliniat Cecilia Malmstrom, care şi-a exprimat speranţa că Europa va fi totuşi scutită de măsurile anunţate săptămâna trecută de preşedintele american.

Anterior, președintele CE, Jean-Claude Juncker, a anunțat UE ia în considerare aplicarea unor tarife de 25% la bunuri de 3,5 miliarde de dolari - o treime oţel, o treime bunuri industriale şi o treime produse agricole - pentru "a reechilibra" comerţul bilateral, au declarat surse UE.

"Vom pune tarife pe bourbon, motociclete Harley Davidson şi blugi marca Levis. Noi suntem aici şi ei vor trebui să fie conştienţi de asta. Vrem o relaţie rezonabilă cu Statele Unite, dar nu putem pur şi simplu să ne băgăm capul în nisip", a afirmat preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker.

Comisia Europeană a apreciat că planul preşedintelui Trump reprezintă o intervenţie flagrantă echivalentă cu protecţionismul. Orice ripostă a UE va fi în conformitate cu reglementările Organizaţiei Mondială a Comerţului (OMC). Bruxelles-ul se va alătura altor state şi va contesta decizia SUA la OMC, căutând de asemenea şi măsuri de protecţie, a precizat forul comunitar.

Trump: Războaiele comerciale sunt bune şi sunt uşor de câştigat

Donald Trump a avut vineri un ton provocator, declarând că războaiele comerciale sunt bune şi sunt uşor de câştigat, după ce planul său de a impune tarife la importurile de oţel şi aluminiu a provocat critici în întreaga lume şi a dus la scăderea pieţelor bursiere globale.

"Când o ţară (SUA) pierde miliarde de dolari în schimburile comerciale pe care le face cu fiecare ţară, războaiele comerciale sunt bune şi sunt uşor de câştigat", a scris Trump, pe Twitter.

Europenii exportă anual spre SUA oţel în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro şi aluminiu în valoare de un miliard de euro. Taxele vamale preconizate de Trump, considerate drept măsuri protecţioniste de UE, ar putea să aducă europenilor prejudicii evaluate la 2,8 miliarde euro, potrivit calculelor Comisiei Europene.

În plus, pe lângă complicarea accesului pe piaţa americană a siderurgiştilor europeni, taxele lui Donald Trump ar putea deturna către Europa o parte din producţia siderurgică a altor ţări care nu vor mai găsi debuşee în SUA.