Baroin a adaugat: “Situatia economiei Marii Britanii este ingrijoratoare astazi, mai bine francez decat britanic la momentul actual”.

Declaratiile de vineri accentueaza prapastia care s-a creat intre cele doua puteri.

Guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, spunea joi ca "retrogradarea Frantei de catre agentiile de rating nu mi se pare justificata, tinand cont de situatia economica reala. Altfel, ar trebui sa inceapa cu retrogradarea Marii Britanii, care are deficite mai mari, datorii la fel de mari, o inflatie mai ridicata, o crestere economica mai redusa si o restrangere a creditului", a spus Noyer.

Tot joi, presa din Marea Britanie a scris despre o amplificare a tensiunilor intre Paris si Londra, in urma unor afirmatii atribuite de revista Canard Enchaine lui Nicolas Sarkozy, care l-ar fi acuzat pe David Cameron ca s-a comportat ca un "copil incapatanat" in timpul negocierilor de la Bruxelles, relateaza AFP.

Saptamanalul satiric francez ii atribuie presedintelui francez aceasta remarca, in ultima sa editie. "Este pentru prima data cand le spunem englezilor nu. Cameron s-a comportat ca un copil incapatanat, cu o singura obsesie, si anume protejarea City, care vrea sa continue sa actioneze ca o piata offshore", scrie publicatia. "Nicio tara nu l-a sustinut, (lucru care) marcheaza o infrangere politica fara apel", ar fi adaugat Nicolas Sarkozy, potrivit Canard Enchaine.

"Euro se prabuseste, in timp ce schimbul de replici anglo-francez devine pueril", titreaza Times, care apreciaza ca "Sarkozy pare hotarat sa sape o prapastie" intre cele doua tari.

Tensiunile dintre Marea Britanie si Franta cu privire la viitorul UE s-au intensificat de miercuri seara", apreciaza si The Guardian, citand afirmatiile atribuite presedintelui francez.

Calificate drept un "atac la persoana salbatic impotriva leadershipului" lui David Cameron de catre agentia britanica PA, o "diatriba incredibila" de catre tabloidul Daily Express sau "afirmatii pripite" de catre Daily Telegraph, aceste comentarii sunt percepute ca un semn suplimentar de tensiuni intre cei doi lideri.

O inregistrare video care l-a surprins pe presedinte parand sa-l "evite" pe premierul care-i intindea mana, vineri, la finalul summitului de la Bruxelles, este prezentata de presa britanica ca o dovada in plus a degradarii legaturilor dintre Nicolas Sarkozy si David Cameron.

Cameron este singurul lider UE care s-a opus vineri unui nou tratat european destinat salvarii euro, invocand apararea intereselor City, cea mai importanta piata financiara din Europa. Presedintele francez a denuntat "conditii inacceptabile" impuse de premierul britanic in cursul negocierilor. Insa Cameron a subliniat luni, in fata Parlamentului, ca ramane "in termeni deosebit de buni cu prietenul (sau) Nicolas Sarkozy", in timp ce Sarkozy a insistat asupra atasamentului sau fata de parteneriatul cu Londra, intr-un interviu pentru cotidianul Le Monde.