"Felicitam poporul ucrainean, care a facut istorie astazi", a declarat purtatoarea de cuvant adjunct a Departamentului de Stat, Marie Harf. 

Prin ratificarea acordului de cooperare, in contextul "unor mari provocari, liderii ucraineni au transpus vointa poporului lor", a adaugat ea. 

Parlamentul European si cel ucrainean au votat simultan un acord de cooperare politica si economica, a carui respingere de catre fostul Guvern de la Kiev a provocat cea mai grava criza in tara de la obtinerea independentei in 1991. 

In paralel, Ucraina a votat legi care garanteaza o mai mare autonomie pentru regiuni proruse din estul tarii, organizarea de alegeri la 7 decembrie in districtele separatiste si o amnistie a rebelilor si militarilor care se infrunta de cinci luni intr-un conflict soldat cu aproape 2.900 de morti, in timp ce aproximativ 630.000 de persoane au fost stramutate, potrivit unor noi date ale ONU publicate marti. 

"De asemenea, aplaudam adoptarea de catre Parlamentul ucrainean a unor legi ale aministiei si a unui statut special pentru regiunile Donetk si Lugansk", a continuat Harf.

"Aceste noi legi pun in lumina eforturile permanente ale Guvernului ucrainenan pentru a incerca sa rezolve pasnic conflictul in curs in estul Ucrainei", a subliniat ea.

"Usa este deschisa pentru pace, dar Rusia si separatistii trebuie sa respecte atat angajamentele pentru incetarea focului, cat si suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei", a mai spus Mary Harf. 

Acest acord ramane insa in mare parte simbolic in acest stadiu, dupa ce UE a anuntat amanarea intrarii in vigoare a Tratatului de liber schimb pana la sfarsitul lui 2015, pentru a permite discutii cu Rusia, care se opune acestui acord.