Erdogan a adăugat, totodată, că există o posibilitatea foarte mare ca, în urma explorărilor, să fie descoperite și alte rezerve în regiune.

Turcia a realizat cea mai mare descoperire de gaze naturale din istorie în Marea Neagră”, a spus Erdogan, care a adăugat că vrea să înceapă exploatarea până în 2023, când Turcia ar urma să devină exportator net de gaze, scrie Reuters.

Perimetrul Tuna-1 este la o distanţă de aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, în apropierea frontierelor maritime ale Bulgariei şi României şi nu departe de blocul Neptun din România.

Anterior conferinței de presă anunțate de președintele Erdogan, o serie de surse sub protecţia anonimatului au dezvăluit că Turcia a descoperit resurse energetice în Marea Neagră, cel mai probabil gaze naturale. Producţia ar putea începe abia peste câţiva ani, iar costurile vor fi de ordinul miliardelor de dolari.

"Marjele de profit pentru această explorare ar putea fi chiar negative, dat fiind preţul redus al gazelor naturale. Însă este vorba de un avantaj strategic pentru Turcia. Ţara are contracte de import pe termen lung care urmează să expire, iar o astfel de descoperire îi oferă o poziţie puternică în cadrul negocierilor", a apreciat Gulmira Rzayeva, analist la Oxford Institute for Energy Studies, scrie Agerpres.

În ultimii ani, Turcia a cumpărat trei nave de foraj maritim şi a extins în mod semnificativ operaţiunile de explorare energetică în Marea Neagră şi în apele disputate din estul Mediteranei. Autorităţile de la Ankara sunt interesate să găsească rezerve energetice semnificative care să permită Turciei să îşi reducă importurile din Iran, Irak şi Rusia.

Luna trecută, ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a anunţat că nava turcească de foraj Fatih a început forajele exploratorii în perimetrul Tuna-1 din Marea Neagră. "Vom căuta în fiecare metru pătrat din apele noastre teritoriale pentru independenţa energetică a Turciei. Dacă există ceva, cu siguranţă vom găsi", a spus Donmez într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter în data de 20 iulie.

Perimetrul Tuna-1 este amplasat în largul oraşului Eregli. Nava Fatih, aparţinând companiei petroliere de stat TPAO, a efectuat foraje la adâncimi de 3.500 până la 4.000 de metri. Cu toate acestea, TPAO nu are experienţă în producţia de gaze din ape adânci şi cel mai probabil va fi nevoită să se alieze cu o mare companie petrolieră pentru a putea exploata zăcământul. În condiţiile în care preţul la petrol şi gaze s-a redus, datele economice ale dezvoltării unei astfel de descoperiri ar putea fi mai puţin atractive decât în trecut.

Perimetrul Neptun din România, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii

Petrimetrul turcesc Tuna-1 se află nu departe de blocul Neptun din România, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.

Aceste gaze ar asigura auto-suficienţa României, iar dacă vor fi exportate ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze.

România are proiecte de gaze în ape de mică adâncime dar rezervele de gaze din blocul Neptun, descoperite în urmă cu opt ani de Petrom şi Exxon, nu au fost încă exploatate. De asemenea, o companie susţinută de fondul Carlyle Group explorează şi ea un perimetru din apele teritoriale ale României şi intenţionează să livreze primele cantităţi de gaze naturale în 2021.

ExxonMobil, care şi-a anunţat anul trecut intenţia de a se retrage din România, şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

OMV Petrom a anunțat, în repetate rânduri, că vrea să continue proiectul Neptun Deep, însă este nevoie de modificări legislative care să asigure stabilitate, competitivitate fiscală şi dreptul la o piaţă liberă a gazelor.

În aprilie, directorul general de la grupul austriac OMV, Rainer Seele, declara că decizia finală de investiţie în proiectul Neptun din Marea Neagră este aproape sigur că nu va fi luată în acest an, ci abia în 2021, deoarece foarte multe depind de existenţa unei legislaţii offshore adecvate în România.

Potrivit Deloitte, România ar putea câştiga peste 20 de miliarde de dolari din extracţia gazelor din Marea Neagră, în următorii 10-12 ani și și-ar asigura independența energetică.