La sfarsitul lui 2013, 7,6 milioane de cetateni straini traiau in Germania, dintr-o populatie de 80,5 milioane de locuitori, potrivit datelor publicate de Oficiul federal de statistica si calculate tinand cont de datele registrului pentru straini.

Acesta este cel mai ridicat nivel inregistrat de la crearea registrului, in 1967, subliniaza Destatis.

Cresterea inregistrata in perioada 2012-2013 este de aproximativ 420.000 de persoane, reprezentand 5,8 la suta, o tendinta care se contura incepand din 2011. Cresterea provine in special din imigratie, care se ridica la aproape 520.000 de persoane.

Cea mai mare parte a noilor veniti sunt originari din Europa de Est, in special Polonia si Ungaria. Cresterile procentuale cele mai mari au fost inregistrate insa in cazul celor proveniti din Romania si Bulgaria, chiar daca numarul imigrantilor din cele doua tari este limitat.

Sosirea unor romani si bulgari - care se instaleaza in anumite orase, ca Berlin sau Duisbourg, in vestul tarii - a fost "stigmatizata" de presa germana in ultimele luni.

De asemenea, a crescut si numarul imigrantilor din tarile Europei de Sud afectate de criza, cu o crestere de 13 la suta a numarului spaniolilor, cu sase la suta a grecilor si cu patru la suta a italienilor.

Datele se refera la cei care nu au un pasaport german. Pe langa sosiri si plecari, datele iau in calcul nasterile si decesele strainilor in Germania, in timp ce persoanele naturalizate sunt scoase din acest registru.