"Daca vom continua reformele, asa cum cred, in anul 2016 vom reduce impozitele, masura ce va continua in 2017 si 2018 cu decizii punctuale", a declarat Renzi.

El a subliniat ca guvernul pe care-l conduce isi va respecta angajamentul de a realiza o diminuare a fiscalitatii fara precedent in istoria Italiei, vorbind chiar despre o "revolutie coperniciana fara cresterea datoriei publice", transmite Agerpres.

Concret, in 2016, va fi eliminat impozitul pe prima casa si impozitul municipal unic (IMU). In 2017, va fi revizuit impozitul aplicat societatilor comerciale (IRES) si impozitul regional pe activitatea productiva (IRAP), iar in 2018,cand se incheie mandatul actualului guvern, va fi diminuat impozitul perceput persoanelor fizice pentru veniturile din chirii, precum si cel pe pensii. 

O promisiune asemanatoare privind reducerea taxelor pe proprietate a fost facuta de predecesorul sau de dreapta Silvio Berlusconi, inaintea alegerilor din 2008. Acesta din urma si-a respectat angajamentul, dar a fost acuzat ulterior de populism, iar succesorul sau, Mario Monti, a crescut din nou taxele in 2012, masura luata in cadrul pachetului de reforme menit sa evite intrarea Italiei in incapacitate de plata. 

Dar Renzi a asigurat sambata ca, in pofida diminuarii fiscalitatii, de data aceasta Italia va "continua sa respecte parametrii europeni", precum Pactul de Stabilitate.

"Problema care afecteaza cel mai mult Italia este datoria, trebuie controlata. Vom respecta parametrii (europeni) in urmatorii trei ani, pentru ca nu dorim ca datoria sa creasca si mai mult", a indicat premierul Italiei, insistand ca va fi respectata disciplina bugetara.