"Marea Britanie nu are nevoie si nu va fi parte a uniunii bancare din zona euro", a afirmat Turner, intr-un discurs sustinut la o reuniune a directorilor de institutii financiare, la Londra, potrivit Bloomberg.

Liderii UE au inceput in iunie discutii pentru un plan care sa acorde BCE atributii de supraveghere a sistemului bancar, acesta fiind un pas necesar pentru acordarea de ajutoare financiare direct de la fondul de urgenta al zonei euro. Statele UE din afara zonei euro au incercat sa obtina asigurari ca vocea lor nu va fi ignorata daca se vor alatura uniunii bancare.

"Avem un intres national enorm ca zona euro fie sa faca pasii necesari pentru a reusi, fie sa se dezmembreze intr-un mod controlat si nu haotic, in cazul in care masurile nu sunt posibile din punct de vedere politic", a adaugat Turner.

Ministrii de Finante au admis ca este putin probabil ca UE sa implementeze noul regim de reglementare pana la inceputul anului urmator, asa cum se spera initial. Orice intarziere inseamna o asteptare mai lunga pentru Spania, care ar vrea sa lase Mecanismului European de Stabilitate salvarea sectorului financiar spaniol.

Urmatorul guvernator al Bancii Angliei va avea atributii sporite, inclusiv de supraveghere a bancilor britanice.

Turner, in varsta de 57 de ani, are sanse sa-l inlocuiasca pe actualul guvernator, Mervyn King, la incheierea mandatului acestuia. Viceguvernatorul Bancii Angliei Paul Tucker este, insa, favorit pentru preluarea postului.