Potrivit datelor revizuite comunicate marti de Oficiul central de statistica din Irlanda (CSO), Produsul Intern Brut a crescut cu 26,3% in 2015 comparativ cu 2014. CSO a precizat ca a revizuit o estimare anterioara, care vorbea de o crestere de doar 7,8%, dupa ce a primit o serie de noi date mai complete de la companii pentru perioada de sfarsit a anului.

"Atunci cand o companie isi muta sediul in Irlanda, bilantul sau este inclus in pozitia noastra de investitii internationale. Suntem o economie foarte mica si daca are loc o crestere mare a activelor se intampla acest lucru", a explicat Michael Connolly, statistician la CSO. Potrivit acestuia, in 2015 mai multe companii, inclusiv o firma de leasing aerian, si-au mutat sediul fiscal in Irlanda.

Irlanda ofera taxe mici pentru companii si un regim fiscal favorabil, ceea ce a incurajat multe companii americane sa-si schimbe domiciliul in aceasta economie europeana. Printre firmele care si-au mutat sediul fiscal in Irlanda, in principal ca urmare a unor achizitii, se numara Perrigo Co. si Jazz Pharmaceuticals Plc. Cu toate acestea, multe din aceste firme deruleaza doar mici operatiuni de productie sau ofera doar servicii in Irlanda.

In pofida revizuirii semnificative a cifrelor privind PIB-ul Irlandei in 2015, economia irlandeza a avut un inceput modest in acest an inregistrand o contractie de 2,1% in primul trimestru. In plus, analistii avertizeaza ca Irlanda este una din economiile cele mai vulnerabile la decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana, in conditiile in care reintroducerea barierelor vamale ar afecta schimburile comerciale ale Irlandei cu Irlanda de Nord.