Acesta este ultimul pas în circuitul legislativ al acestei legi, adoptată săptămâna trecută de parlamentul de la Londra de o alianţă transpartinică, căreia i s-au raliat şi 21 de deputaţi conservatori pe care Johnson a promis că-i va exclude din partid.

De cealaltă parte, premierul britanic, Boris Johnson, a afirmat luni seară că nu va cere "o nouă amânare" a Brexitului, în pofida legii adoptate în acest sens de parlament.

"Nu voi cere o nouă amânare" a datei ieşirii din UE, prevăzută pentru 31 octombrie, le-a spus Boris Johnson deputaţilor, în timp ce legea votată de parlament care îl obligă să solicite Uniunii Europene o nouă amânare de trei luni a intrat în vigoare luni.

Alegerile sunt singura cale de a depăşi impasul legat de Brexit, a afirmat el în parlament înaintea unui vot privind organizarea de alegeri anticipate.

Legea pe care Johnson o numeşte ″legea capitulării″⁣, pentru că estimează că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord, îl obligă pe şeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord, scrie Agerpres.

Totuşi Boris Johnson, aflat luni într-o vizită la Dublin, a apreciat că încă este posibilă încheierea unui nou acord privind Brexitul înaintea datei limită de 31 octombrie.

În replică, premierul irlandez Leo Varadkar i-a transmis că pentru Irlanda este inacceptabilă eliminarea clauzei de ″backstop″⁣ din acordul privind Brexitul, principalul punct de divergenţă între Londra şi Bruxelles legat de acord, astfel că din punctul de vedere al Irlandei lipsa ″⁣backstop-ului″⁣ nu poate însemna altceva decât un Brexit fără acord.

Clauza de ″backstop″⁣ (plasă de siguranţă) este menită să împiedice reapariţia unei frontiere fizice în Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi se regăseşte în acordul pe care fostul premier britanic Theresa May l-a convenit cu UE, dar care a fost respins de parlamentul britanic.

În virtutea acestei clauze, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană până când se va găsi o altă soluţie, motiv pentru care Boris Johnson insistă pentru eliminarea ei din acordul cu UE, a cărui renegociere nu este însă acceptată de blocul comunitar.

″În lipsa unor aranjamente alternative convenite, fără backstop pentru noi înseamnă (Brexit) fără acord″⁣, a indicat Varadkar în faţa presei, vorbind alături de Johnson. ″⁣Suntem deschişi alternativelor, dar acestea trebuie să fie realiste, obligatorii din punct de vedere legal şi realizabile şi încă nu am primit astfel de propuneri″⁣, a completat el.

La rândul său, Johnson a mai spus în faţa presei la Dublin că nu este ″perturbat de nimic din ce se întâmplă în parlament″⁣. ″⁣Cred că ceea ce poporul britanic doreşte de la noi este să obţinem un acord şi să ieşim (din UE) pe 31 octombrie″⁣, a adăugat el.

Întrebat săptămâna trecută dacă le poate promite britanicilor că nu se va duce la Bruxelles să ceară o nouă amânare a Brexitului, cum îi cere legea adoptată miercuri de Camera Comunelor, premierul conservator a răspuns că ar prefera mai degrabă să ″moară″⁣ decât să facă aşa ceva.

Miniştri din guvernul său au sugerat chiar că el ar putea ocoli aplicarea acestei legi, astfel încât Regatul Unit să se retragă din UE fără un acord pe 31 octombrie. Astfel, ministrul de externe Dominic Raab a declarat că guvernul de la Londra va ″respecta legea″⁣, dar va ″⁣testa limitele″⁣ acesteia în ce priveşte obligaţiile pe care le impune şi interpretarea ei.