Sefa diplomatiei europene Federica Mogherini urmeaza sa ia parte la discutii, care au loc in a doua zi a sesiunii plenare a PE de la Strasbourg.

Guvernul turc a declansat o campanie de epurari impotriva a zeci de mii de functionari publici si membri ai fortelor armate si politiei, dupa tentativa de lovitura de stat din iulie a unei parti a armatei.

Propunerea de inghetare a discutiilor de aderare cu Ankara a fost redactata dupa ce peste 100 de jurnalisti si parlamentari ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), pro-kurd, au fost trimisi la inchisoare, iar un raport al Comisiei Europene a atras atentia ca Turcia a regresat in privind unor chestiuni cheie precum statul de drept si drepturile fundamentale.

Votul din PE asupra acestei masuri, programat pentru joi, nu va avea un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, dar va spori presiunea politica asupra Comisiei Europene.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat saptamana trecuta ca va organiza un referendum privind aderarea la UE daca nu vor fi inregistrate progrese in negocieri pana la 31 decembrie.

"Vom avea rabdare pana la sfarsitul anului, apoi voi face apel la popor", a spus Erdogan, conform agentiei de stat Anadolu.

Totodata, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu declara, in urma cu doua saptamani, ca Turcia va anula intelegerea cu Uniunea Europeana pentru controlul afluxului de migranti si refugiati daca autoritatile de la Bruxelles nu garanteaza ca pana la sfarsitul anului cetatenii turci vor putea calatori fara viza in tarile membre UE.

Guvernul de la Ankara s-a angajat la inceputul anului sa reaccepte migranti sau refugiati expulzati de tarile europene in schimbul a 3 miliarde de euro, fonduri pentru programe de dezvoltare, si posibilitatea ca cetatenii turci sa calatoreasca fara vize in UE.

Insa, pentru ca UE a amanat data ridicarii vizelor pentru cetatenii turci din cauza legislatiei stricte impotriva terorismului si acuzatii cu privire la nerespectarea drepturilor omului de catre autoritatile din Turcia, Cavusoglu a declarat ca guvernul turc isi pierde rabdarea.

In timp ce Turcia negociaza cu UE ridicarea vizelor pentru cetatenii sai, armata sa se afla in mijlocul unei operatiuni terestre in nordul Siriei, unde lupta impotriva gruparii SI impreuna cu grupari rebele, in timp ce incearca sa reduca influenta gruparilor paramilitare kurde.

Negocierile in vederea aderarii Turciei la UE, deschise in 2005, au batut pasul pe loc ani de zile. Dar ele au fost relansate ca urmare a unei reapropieri fara precedent intre Ankara si Bruxelles, in toamna anului trecut, in incercarea de a stavili afluxul de sute de mii de migranti catre continentul european.

Pe 14 decembrie 2015, cele 28 de tari membre ale UE si Turcia au deschis Capitolul 7 (politica economica si monetara), ceea ce a ridicat la 15 numarul de domenii in negociere, dintr-un total de 35.