Republica Moldova achiziţionează gaze naturale de la gigantul rus Gazprom ca parte a acordului semnat în 2008 şi care expiră la 31 decembrie.

De asemenea, Dodon a declarat într-o conferinţă de presă că Gazprom ar putea reduce şi mai mult preţul gazelor, cu 40-50 de dolari, de la 1 ianuarie, şi cu 70 de dolari de la 1 aprilie, potrivit Agerpres.

Anunţul vine după ce sâmbătă s-au întâlnit la Moscova preşedinţii celor două ţări, Vladimir Putin şi Igor Dodon.

"La întâlnire au fost discutate diverse aspecte ale relaţiilor bilaterale, precum şi problema gazelor. Aceste negocieri sunt aproape de finalizare şi parametrii propuşi sunt în general potriviţi", a declarat pentru RIA purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, fără a da detalii suplimentare.

Într-o postare pe Facebook, Dodon a anunţat sâmbătă că a ajuns la un acord cu Putin privind reducerea preţului gazelor de la 1 octombrie. Înainte de vizita la Moscova, Dodon afirmase că va propune o reducere de 30% a preţului gazelor naturale.

Pe baza actualului consum de gaze al Republicii Moldova, de trei miliarde de metri cubi, o reducere a preţului de 30% ar fi echivalentul a 200 de milioane de dolari.

Anul trecut, ministrul de atunci al economiei, Chiril Gaburici, afirma că Republica Moldova nu va negocia deocamdată un nou acord cu furnizorul rus de gaze naturale, Gazprom, ci se va concentra asupra finalizării conectării la sistemul de gazoducte din România, pentru a putea prelua gaze de la Transgaz.

Gaburici a explicat că, după finalizarea gazoductului Chişinău-Ungheni, Republica Moldova va avea acces la surse alternative de gaze, nu din Rusia, şi implicit o poziţie mai bună la eventualele negocieri.