Mii de sindicalisti au demonstrat in Piata Syntagma, pentru a-si exprima neincrederea in schimbarile anuntate de premier.

Oficialul a remaniat guvernul, in speranta ca va reusi sa adopte un nou plan de austeritate, in valoare de 28 miliarde de euro pentru urmatorii 4 ani, conditie esentiala pentru a accesa imprumuturile de la FMI si Uniunea Europeana.

Una dintre masurile care ii vor forta pe greci sa stranga si mai mult cureaua este "taxa de solidaritate", prin care fiecare contribuabil va dona intre 1 si 4 procente din venit fondului pentru ajutoare de somaj.

“Este ca si cum ai primi un electrosoc. Tara isi revine, dar pentru scurt timp, datorita ajutorului de la FMI, insa adevarul este ca Grecia este deja moarta”, spune un localnic.

In acest timp, Fondul Monetar International trage un semnal de alarma. Din Brazilia, unde au prezentat cel mai recent raport asupra economiei mondiale, expertii Fondului spun ca "un eveniment major" pe pietele financiare din Grecia ar transmite unde de soc in toata Europa.

"Este evident ca aceste tari nu pot iesi singure din prapastie. Miza este uriasa. Exista riscul de contagiere financiara, care poate deraia redresarea economica a Europei si chiar a intregii lumi”, explica Olivier Blanchard, economist sef FMI.

Statele Unite raman un alt punct fierbinte, din cauza disputelor politice privind majorarea plafonului de indatorare. Prin urmare, FMI a inrautatit prognoza de crestere economica pe anul 2011, de la 2,8% la 2,5%.

Citeste si:

Balbaiala la Guvern. Taxa auto nu poate fi redusa de la 1 iulie, pentru ca parlamentarii pleaca in vacanta

N-ai ajuns la inaugurare? Vezi cum arata Pasajul Basarab din Capitala GALERIE FOTO si VIDEO

De la IMS si ARO, la Dacia Duster. Cel mai bine vandute masini de teren romanesti in strainatate GALERIE FOTO