Industria avioanelor private a primit un val de cereri din partea americanilor care în prezent se află în Europa, chiar dacă operatorii încearcă să obţină clarificări cu privire la modul în care interdicţia anunţată de Trump le va afecta operaţiunile.

"Situaţia este fără precedent" a declarat Adam Twidell, director general la compania PrivateFly, care oferă zboruri cu avioane private. "În ultimele ore am primit un număr semnificativ de cereri din partea americanilor care în prezent sunt în Europa şi sunt interesaţi să zboare înapoi în SUA. Am primit şi cereri din partea cetăţenilor americani interesaţi să zboare în alte părţi ale Europei şi spre Marea Britanie, care în prezent este scutită de această interdicţie", adaugă Adam Twidell, potrivit Agerpres.

Miercuri seară, Donald Trump a anunţat suspendarea, începând de vineri, a tuturor călătoriilor din Europa spre SUA (cu excepţia celor din Marea Britanie) în încercarea de a împiedica propagarea virusului Covid-19 pe teritoriul american.

Acest anunţ este aşteptat să ducă la creşterea cererii pentru avioane private din partea persoanelor fizice, chiar dacă călătoriile cu avioanele companiilor sunt în scădere, având în vedere că firmele vor să restricţioneze călătoriile pentru a evita răspândirea coronavirusului.

Impactul exact al interdicţiei asupra zborurilor transtalantice ale companiilor ariene nu este clar deocamdată, deoarece restricţiile nu se aplică rezidenţilor americani şi nici membrilor familiilor cetăţenilor americani. Într-un comunicat de presă, Secretarul pentru Securitate Internă, Chad Wolf, a informat că cetăţeni americani care revin din Europa vor călătorii spre anumite aeroporturi unde vor fi examinaţi dacă au virusul COVID-19.

Deşi avioanele private trebuie să respecte restricţiile şi regulile cu privire la imigraţie, sunt totuşi capabile să facă faţă întreruperilor mai bine decât operatorii de avioane comerciale.

"Avioanele private zboară în continuare", spune Toby Edwards, director operaţional la compania de chartere Victor. "Cetăţenilor americani li se permite să revină în SUA la fel ca şi cei care nu au trecut printr-o ţară din spaţiul Schengen în ultimele 14 de zile", adaugă Toby Edwards.

Cei care îndeplinesc astfel de cerinţe, şi îşi permit cheltuielile suplimentare, avioanele private oferă cea mai rapid modalitate de a reveni în SUA. Potrivit PrivateFly costul închirierii unui avion privat capabil să zboare pe ruta New York-Paris, precum Dassault Falcon 7X sau Bombardier Global, este de aproximativ 90.000 de dolari pentru un singur zbor.

Vice-preşedintele Mike Pence a anunțat că autorităţile de la Washington le vor solicita cetăţenilor americani ce revin din Europa să rămână în carantină 14 zile pentru a preveni răspândirea coronavirusului în SUA.

''Americanii care revin în ţară vor fi direcţionaţi către 13 aeroporturi diferite. Ei vor fi controlaţi, apoi vom solicita fiecărui american şi rezident permanent care revine în SUA să rămână în carantină timp de 14 zile'', a precizat Pence într-o declaraţie acordată postului CNN.

El a descris decizia lui Trump privind interdicţia accesului europenilor pe teritoriul american drept un ''pas istoric'', care se justifică prin faptul că ''epicentrul coronavirusului s-a deplasat dinspre China şi Coreea de Sud către Europa''.