Ziua în care se termină resursele generate de Pământ, Earth Overshoot Day (EOD), marchează data când solicitările umanității depășesc capacitatea de regenerare a Pământului în acel an.

“Dacă în 2012 EOD avea loc pe 22 august, cinci ani mai târziu, s-a mutat deja pe 2 august. Emisiile de carbon sunt principalul motiv pentru care vom lăsa generațiilor viitoare, ca moștenire, datorii uriașe: amprenta de carbon reprezintă 60% din cererea omenirii asupra naturii, cerere pe care o numim amprentă ecologică, conform datelor Global Footprint Network (GFN)”, explică WWF.

Dacă acum 20 ani, EOD avea loc la finalul lunii septembrie, anul acesta s-a mutat pe 2 august, cu aproape o săptămână mai devreme ca anul trecut. Altfel spus, am ajuns în situația în care umanitatea folosește natura de 1,7 ori mai repede decât aceasta se poate regenera. Este ca și cum am folosi 1,7 planete Pământ, într-un an.

Prețul acestui comportament global este din ce în ce mai evident și ia forme diverse: defrișări, secete, lipsa apei potabile, eroziunea solului, pierderea biodiversității și acumularea dioxidului de carbon în atmosferă.

Citește și: Locuri care dispar de pe Terra. Țara care își strămută întreaga populație, din cauza încălzirii globale

“Anul acesta ne-a fost dat să vedem doar câteva din efectele schimbărilor climatice în jurul nostru. La Roma se raționalizează apa casnică, în Portugalia zeci de oameni au fost omorâți în focuri de păduri, iar la noi alertele meteo devin ceva obișnuit. O singură planetă avem și e bine să ne aducem aminte de acest lucru și nu să ni se aducă aminte. Altfel, prețul economic, social și ecologic va fi din ce în ce mai mare, până nu vom mai putea să-l plătim”, a declarat Magor Csibi, Director WWF-România.

Cele mai recente date arată totuși semne de îmbunătățire a situației. În SUA, amprenta ecologică pe cap de locuitor a scăzut cu 20% (între 2005 și 2013). Schimbarea, datorată și recesiunii, este asociată emisiilor mai scăzute de carbon. În ciuda retragerii SUA din lupta împotriva schimbărilor climatice (Acordul de la Paris), numeroase orașe, state și afaceri americane își dublează angajamentele.

Mai mult decât atât, China (țara cu cea mai extinsă amprentă ecologică totală), și-a luat angajamentul de a integra o abordare ecologică în planul de dezvoltare pentru următorii cinci ani și a adoptat inițiative pentru reducerea emisiilor de carbon. Scoția, Costa Rica și Nicaragua sunt alte exemple de țări care adoptă sisteme energetice ce reduc emisiile de carbon.

În anul 1961, anul în care a fost fondată organizația WWF, oamenii utilizau doar două treimi din resursele naturale, iar majoritatea țărilor încă aveau rezerve ecologice.

Cum putem schimba această tendință negativă? Ca simpli consumatori, alegând produse locale, ecologice sau certificate (obținute într-un mod ce nu utilizează iresponsabil resursele). De asemenea, putem limita consumul propriu de energie și opta pentru modalități de transport mai puțin poluante. Iar societatile, reciclând deșeurile, participând la diferite acțiuni de prevenire a tăierilor ilegale de lemn (prin aplicația mobilă Inspectorul Pădurii), implicându-se în acțiuni de ecologizare.

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări.