Consiliul guvernatorilor "a decis astazi sa mentina aportul de lichiditati de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti la nivelul fixat la 26 iunie 2015, dupa ce a discutat pe marginea unei propuneri venite din partea Bancii Nationale a Greciei", anunta BCE. 

Din 26 iunie, finantarea in cadrul ELA a fost plafonata la circa 89 de miliarde de euro. In asteptarea referendumului de duminica, BCE a consimtit sa cufunde intr-un fel de coma artificiala bancile acestei tari, decizand la 28 iunie mentinerea finantarii de urgenta, fara a creste plafonul. 

"ELA poate fi acordata in schimbul unor garantii suficiente", a amintit BCE. 

Insa, degradarea financiara a Greciei are un impact serios asupra acestor titluri puse garantie de bancile grecesti pentru a putea avea acces la finantarea de urgenta, explica BCE. 

Banca Centrala Europeana a reiterat in comunicat ca va "continua sa monitorizeze cu atentie pietele si implicarile posibile privind ritmul de politica monetara si echilibrul riscurilor asupra stabilitatii din zona euro", declarandu-se "hotarata sa faca uz de toate instrumentele disponibile in cadrul mandatului sau, trasnmite Agerpres.

Christian Noyer, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a declarat anterior ca datoria Greciei, detinuta de BCE, nu poate fi restructurata, deoarece o astfel de decizie ar contraveni tratatelor de infiintare a zonei euro, a continuat el,  transmit MarketWatch si Reuters.

Datoria Greciei detinuta de Eurosistem (care include BCE si bancile centrale nationale ale celor 19 state membre care au adoptat euro) este o datorie care nu poate, prin natura sa, sa fie restructurata, deoarece ar reprezenta o finantare directa a statului", a declarat Christian Noyer, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Frantei, potrivit Agerpres.

A refuzat sa comenteze totusi situatia datoriei Greciei.

Unele state, in special Franta, au apreciat ca un nou acord cu Grecia ar trebui sa includa si o atenuare a poverii datoriei tarii, detinuta in principal de guvernele din zona euro, FMI si BCE. 

Luni, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca BCE va mentine probabil linia de finantare de urgenta destinata creditorilor eleni la actualul nivel restrictionat, o decizie in urma careia bancile ar putea ramane curand fara numerar. 

Existau sanse reduse ca BCE sa fie mai generoasa dupa votul NU, ceea ce inseamna ca bancile vor ramane probabil inchise in urmatoarele zile.

Gabriel Sakellaridis, purtator de cuvant al Guvernului de la Atena, a anuntat ca Banca Centrala a Greciei (BoG) va solicita institutiei de la Frankfurt majorarea plafonului liniei de finantare de urgenta destinata creditorilor eleni. 

In 28 iunie, premierul Tsipras a anuntat impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, limitand retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. In plus, bancile elene vor fi inchise pana in 6 iulie, inclusiv, fiind afectate si sucursalele bancilor straine din Grecia.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.