El este în prezent cel mai bogat om din China, cu o avere estimată la 39 de miliarde de dolari.

Ma l-a numit succesor pe actualul director general al Alibaba, Daniel Zhang, în vârstă de 47 de ani. El este în această funcţie din 2015 şi este cunoscut ca arhitectul "Zilei Celibatarilor", cea mai importantă zi de cumpărături online, care se sărbătoreşte în China în fiecare an la 11 noiembrie.

Fost profesor de engleză, Jack Ma a înfiinţat Alibaba în 1999. Compania are peste 66.000 de angajaţi cu normă întreagă şi o capitalizare bursieră de aproximativ 462 de miliarde de dolari.

Într-o scrisoare deschisă, Jack Ma a anunţat că va reveni în domeniul educaţiei.

"Profesorii întotdeauna vor ca elevii lor să îi depăşească, astfel că un gest responsabil care poate fi făcut pentru mine şi pentru companie este să fie lăsaţi oameni mai tineri şi mai talentaţi să preia poziţiile de conducere", afirma el, anul trecut, la aniversarea vârstei de 54 de ani.

Ma va rămâne director în board-ul Alibaba până la adunarea generală a acţionarilor din 2020.

"Lumea este mare, iar eu sunt încă tânăr, astfel că vreau să încerc lucruri noi", a afirmat Ma, care a precizat că vrea să fie în continuare partener fondator.

Când a fost listată la Bursa de la New York, în 2014, Alibaba a spart toate recordurile cu Oferta Publică Iniţială de 25 de miliarde de dolari.

In urma listării, grupul asiatic era evaluat la 167,6 miliarde de dolari. În iunie 2018, depășise o capitalizare de 500 de miliarde de dolari.

Gigantul chinez acoperă aproape 80% din vanzarile online din China și a pătruns masiv și în restul, lumii, făcând concurență acerbă rivalului american Amazon, care are însă o valoare de piață dublă.

Piaţa de retail online din China încetineşte din cauza războiului comercial cu SUA. În primul semestru din acest an vânzările online au crescut cu 17,8%, faţă de un avans de 23,9% în 2018.