Potrivit sursei citate, 80 sau mai mulţi dintre parlamentarii conservatori sunt gata să voteze împotriva acestui plan, scrie Agerpres.

Steve Baker, fost subsecretar de stat care a demisionat după propunerile cu privire la Brexit din luna mai, a declarat pentru Press Association că el nu susţine o schimbare de lider, dar a avertizat că Theresa May se va confrunta cu mari probleme la conferinţa partidului preconizată pentru 30 octombrie.

''Planul Chequers'' reprezintă o propunere a guvernului britanic pentru menţinerea unei relaţii comerciale strânse cu Uniunea Europeană după oficializarea Brexitului, prevăzută pentru 29 martie 2019, dar căruia i se opun adepţii unui ''Brexit dur''.

Anterior, David Lidington, şeful de cabinet al premierului britanic Theresa May, a declarat că Marea Britanie consideră că o ieşire ordonată din Uniunea Europeană încă este cel mai probabil scenariu, dar a subliniat că un acord cu Bruxelles-ul ar trebui încheiat cel mai târziu în luna noiembrie.

El a precizat, însă, că Marea Britanie a pregătit un plan pentru eventualitatea absenţei unui acord privind viitoarele relaţii între Londra şi Bruxelles.

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxelles-ul privind viitoarele relaţii, iar unii parlamentari britanici susţin ideea organizării unui nou referendum de tipul celui desfăşurat în iunie 2016, când o majoritate a electoratului britanic s-a pronunţat pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană.

Atât Marea Britanie, cât şi UE afirmă că doresc să ajungă la un acord privind 'divorţul' cu ocazia Consiliului European din 18 octombrie, însă mulţi diplomaţi consideră că această ţintă este prea optimistă.

Sondaje de opinie recente arată că alegătorii britanici sunt de părere că premierul Theresa May gestionează defectuos negocierile cu UE, în contextul în care există divizări în interiorul ţării, al politicienilor şi al oamenilor de afaceri în legătură cu Brexit-ul.