Banca centrala a Statelor Unite cauta masuri care ar putea reduce detinerile si tranzactiile cu marfuri ale bancilor, la presiunea Congresului, transmite Mediafax.

Mai multi oficiali si congresmeni au afirmat anterior ca expunerea pe piata marfurilor poate conduce la pierderi uriase, prabusirea unor banci si necesitatea unor bailout-uri din bani publici. 

O subcomisie din Senatul SUA a programat pentru miercuri audieri pe aceasta tema. 

Un senator din partea Partidului Democrat considera ca bancile ar putea fi in conflict de interese daca tranzactioneaza atat o marfa, cat si instrumente financiare cu expunere pe aceeasi piata. 

Contactati de Bloomberg, reprezentantii Rezervei Federale au refuzat sa comenteze informatiile. 

Unele banci au planificat deja iesirea de pe anumite operatiuni cu marfuri. Bank of America va renunta la piata europeana a energiei electrice si gazelor naturale, iar Morgan Stanley va vinde in acest an o divizie care depoziteaza si transporta produse petroliere pentru grupul rus Rosneft. 

JPMorgan Chase, cea mai mare banca americana, a anuntat anul trecut ca ar putea iesi din afacerile cu marfuri prin vanzarea operatiunilor. Grupul detine depozite, are participatii la centrale si tranzactioneaza diverse materii prime, inclusiv gaze naturale si carbune. Banca a precizat ca va continua tranzactiile cu derivate financiare pe marfuri si afacerile cu metale pretioase, inclusiv depozitare si trading.